10 manieren om jouw hoogsensitieve kind te helpen aarden

Waar ben jij met je aandacht?aarden

Hoogsensitieve kinderen/volwassenen hebben een fantastische kwaliteit…ze verbinden zich heel gemakkelijk met iets of iemand anders en er ontgaat hen niets…ieder detail, iedere
nuance wordt opgemerkt en ze gaan helemaal op in de persoon of situatie. Ze zoeken verbinding, willen helpen, oplossingen bedenken etc..

Het nadeel van dit aangeboren talent is echter dat ze met hun aandacht snel uit hun eigen lichaam gaan, uit balans raken en overspoeld worden door de prikkels die ze ten gevolge hiervan met hun extra sensitieve zenuwstelsel te verwerken krijgen.

In het woord aandacht zit het woord DENKEN. Daar waar je met je aandacht bent, daar DENK je aan. Telkens als je ergens aan denkt, gaat je energie er heen…want gedachten zijn ook een vorm van energie, ook al is het onzichtbaar. Dat impliceert dus dat als je aan iets of iemand anders denkt, je geen AAN-dacht meer hebt voor jezelf. En daar kan het dus misgaan bij jouw hoogsensitieve kind of bij jezelf.

Lichaamsbewustzijn als remedie tegen stress

Als je hoogsensitieve kind heel erg verbonden raakt met iets of iemand anders dan is hij met zijn energie niet meer IN zichzelf. Hij is de verbinding met zijn lichaam kwijt. En juist dat is zo belangrijk voor een hoogsensitief kind. Zonder dit lichaamsbewustzijn gaat hij ‘’zweven’’.

Niet letterlijk natuurlijk, maar we zijn zo met ons denken verbonden aan een situatie buiten ons zelf dat we niet meer goed gegrond zijn en daardoor letterlijk uit ons evenwicht kunnen raken. En daar komt stress, de grote vijand van iedere HSP-er al weer om de hoek wandelen. Het is dus van groot belang om de energie terug te laten vloeien naar jezelf en de energie van de ander of de situatie los te laten.

Wanneer we ons bewust zijn van wat er in ons leeft, zullen we krachtiger en waakzamer zijn en kunnen we echt beschikbaar zijn voor anderen……of eigenlijk gaan we ons juist realiseren dat we NIET beschikbaar zijn waardoor we beter onze grenzen kunnen aangeven. Hierdoor zullen we minder de behoefte voelen om emotioneel te reageren omdat we ons kunnen loskoppelen van wat er om ons heen gebeurt.

Wat is het nut van aarden?

Aarden ook wel gronden is niets meer dan je goed met de aarde verbinden waarbij je toestaat dat de  aarde energie door je heen mag stromen. Door goed te gronden zet je jezelf stevig met beide benen op de grond. 

Naast het feit dat aarden ervoor zorgt dat je rust, vertrouwen en een gevoel van veiligheid en balans ervaart, blijf je er ook door in het hier en nu. Je bent aandachtig verbonden met wat er zich in het moment aandient. Het belangrijkste is naar mijn mening dat door te aarden je (negatieve) energie geen vat meer heeft en stress gereduceerd wordt. 

10 manieren om goed te aarden

Ik deel hier 10 manieren die ik heel effectief vind om je hoogsensitieve kind (en jezelf) te helpen aarden:

  1. Wortel schieten als een boom: Zorg ervoor dat je met beide voeten plat op de vloer staat, ontspan de knieën (dus zet ze niet op slot) en stel je voor dat je een grote, dikke boom bent en dat er uit je voeten stevige wortels de grond in groeien. Laat de wortels zo diep mogelijk de aarde ingaan en zich in het midden van de aarde verbinden met een prachtig warm rood kristal. Stel je nu voor dat je hele lichaam zich opvult met de warm rode kleur van dit kristal. Houd dit gevoel even vast…adem het helemaal in.
  2. Stevig zitten: Ga op een stoel zitten met de voeten plat op de grond. Druk je billen stevig op de zitting van de stoel door met je handen de rand van de stoel vast te pakken en je zitvlak stevig aan te trekken.
  3. Stampen of springen op de grond: Dit zorgt er direct voor, zeker als jouw kind in de ochtend nog niet lekker in zijn lijf zit, dat het lichaam echt wakker wordt en de energie begint te stromen.
  4. Dansen: Dansen is 1 van de beste manieren om goed contact te maken met de aarde en lekker in je lijf te komen. Bovendien zorgt dansen voor de aanmaak van een gelukshormoon waardoor je er ook nog eens blij van wordt. Dansen met je kind ook nog eens een superleuke en verbinden bezigheid.
  5. Buiten spelen of wandelen in de natuur, liefst op blote voeten als het even kan: Lekker aards, simpel en effectief…bovendien is aangetoond dat wandelen (3 x 30 minuten per dag) een gezonde en heilzame uitwerking op het lichaam en je humeur. Het werkt tegen stress en depressieve gevoelens en angststoornissen nemen met bijna de helft af!
  6. Rode groenten of fruit eten/drinken: Denk hierbij aan rode kool en bietjes en tomaten, druiven, appels, aardbeien etc. Rode kleding dragen, vooral sokken helpt ook….iedere kleur heeft namelijk zijn eigen trilling en de trilling van rood zorgt in dit geval voor stimulering van het eerste chakra…..en dus aarding.
  7. Een aardend kristal/edelsteen bij je dragen: Hiervoor zijn de edelstenen carneool, granaat, heliotroop, hematiet, rode jaspis, robijn of tijgeroog zeer geschikt
  8. Masseren van het hoofd en de voeten: Gebruik hiervoor bij voorkeur een (samengestelde) etherische olie op natuurlijke basis (dus zonder parafinium Liquidum, want die sluit de huid af). Wrijf je handen in met olie (zorg dat je handen lekker warm zijn) en strijk hiermee zachtjes met platte handen over het voorhoofd…..daarna kan je afdalen naar de benen en de voeten. Start hierbij vanaf de knieën en strijk af naar beneden. Op gevoel masseer je de voeten op een manier die jouw kind fijn vindt. Je kind kan eventueel naar wens ook in kleermakerszit zijn eigen voeten masseren. Masseren draagt enorm bij aan het lichaamsbewustzijn van je kind…hij voelt als het ware de contouren van zijn eigen lijf weer waardoor hij echt indaalt in zijn lichaam.
  9. Een warm voetenbad nemen: Het warme water werkt op zich al ontspannend maar met enkele toevoegingen wordt het een reinigend, verzorgend en aardend ritueel. Mijn persoonlijk advies: Gebruik  Himalaya/zee zout voor het energetisch schoonmaken van je aura, een scheutje basis olie (bijv. amandel) voor de verzorging van de huid en een grondende etherische olie. Een voetbad is een weldaad voor lichaam en geest!
  10. Bewust ademen: 1 van de simpelste, belangrijkste en doeltreffendste manieren om goed te aarden, is bewust ademen. Door bewust te ademen verleg je je aandacht van je hoofd naar je lichaam. Je ademhaling verbind jou dus direct met je lijf. Door vanuit de buik te ademen (laag ademen, waarbij de longen zoveel mogelijk ruimte krijgen om zuurstof op te nemen), verlaag je direct het stressniveau in het lichaam waardoor ontspanning ontstaat. Laat je kind bij iedere inademing een ballonnetje van je buik maken en zijn ademhalingen tellen. Door te tellen voorkom je dat je alsnog in je hoofd schiet…tellen en tegelijk denken is onmogelijk 🙂 Een grappige aanvulling kan zijn net te doen alsof je via je voeten inademt en weer uitademt…dit verlegt de focus naar de grond.

Genoemde tips werken natuurlijk allemaal op elkaar in…het bewustwordingsproces van het terugbrengen van je aandacht naar jouw eigen lichaam is uiteindelijk de eerste stap naar meer balans!

Als bonustip wil ik je meegeven dat het dragen van het Gevoelig Kind Magneethart altijd en op ieder moment gronding met zich meebrengt. Door deze overdag of ’s nachts te dragen, ben ik altijd goed geaard en daardoor voel ik mij veel lekkerder in mijn vel en blijf ik veel beter in mijn eigen energie.

Wat werkt er bij jou thuis goed? Heb jij aanvullingen op deze 10 tips? Jouw persoonlijke tip is meer dan welkom onder dit blog….je inspireert er weer andere ouders mee:-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven