Gevoelig Kind

Bewust op weg naar een gelukkig gevoelig gezin

  • Home
  • Gratis
    • Ecourse
    • Blog
    • Breinrijmpjes
    • HSP Snel Test
  • Happy HSPrintables
  • Breinmeditatie Methode
    • De Regenboogtrap MP3
    • De Piekerballon MP3
    • De TafelTopper MP3
    • Ontspannen Opvoeden MP3
    • Loslaten in Liefde MP3
    • Reis Naar Jouw Innerlijke Godin MP3
    • Breinmeditaties: Praktische MP3 luisterinstructies
  • Magneethart
    • ZENSENZE
  • Over Sabrina
    • High Energy Healing voor HSP
  • Contact
Je bent hier: Home / HSP alle categorieën / De goede balans tussen beschermen en stimuleren van jouw hoogsensitieve kind

De goede balans tussen beschermen en stimuleren van jouw hoogsensitieve kind

26 mei 2014 Door Sabrina van Dijk 2 Reacties

Een hoogsensitief kind en sportde goede balans tussen beschermen en stimuleren

Het is met enige regelmaat dat ouders mij vragen of ik een toversleutel heb om hun hoogsensitieve kind te leren sporten.

Nouja, niet het echte sporten natuurlijk maar meer het durven sporten…..want sport en hoogsensitiviteit zijn niet per definitie een ‘’match-made-in-heaven’’ ook al is lichamelijke beweging juist zo gezond.

Ik weet er alles van, want ook wij ’’moesten’’ er een tijdje geleden aan geloven…..eens kijken of onze oudste er al klaar voor was. Groepssporten als voetbal en hockey (om maar iets te noemen) vielen bij voorbaat af: te veel geduw en getrek, te veel geschreeuw en te veel kindjes op een kluitje…..hmmmm nee, zelfs een proefles zou hier geen baat hebben.

De grote hoeveelheid prikkels die dit teweeg zou gaan brengen en zijn zeer gevoelige zenuwstelsel zou overspoelen, beloofde op voorhand weinig goeds dus daar heb ik maar direct van afgezien (ook al vond mijn man dit wel jammer, want wie wil er nu geen 2de Messi;-)

Proeflesjudo voor hooggevoelige kinderen

Helaas voor ons hadden ook een proeflesje op een judomat en 3 kwartier droog oefenen op een neppaard hetzelfde overprikkelende effect…….een uur actief rondrennen met tik- en omvalspelletjes en de sensaties van een manege bleken toch net iets te overweldigend voor onze spruit.

Breed glimlachend en bewust goed doorademend (want dit houdt de stress in je lichaam laag, waardoor je rustiger blijft….meestal;-) wurmde ik mij dan met krijsend en zich losworstelend kind door de andere ouders van non sensitieve kinderen heen terwijl ik de starende blikken in mijn rug voelde prikken….Heerlijke momenten zijn dat;-)

Het komt er in feite op neer dat het niet enkel de hoeveelheid lichamelijke, emotionele en psychische prikkels zijn, die tijdens het sporten diep worden verwerkt door een hoogsensitief kind, maar dat ook de spanningen die zich onopgemerkt opbouwen voorafgaand aan een nieuwe (en dus in zijn ogen onveilige) activiteit en het gebrek aan controle hierover (je hoogsensitieve kind weet niet exact wat hij kan verwachten en is hier dus onzeker over) roet in het eten kunnen gooien.

Sporten is gezond

En toch wil je je hoogsensitieve kind laten sporten…want dat is goed voor zijn:

  • Gezondheid
  • Sociaal emotionele ontwikkeling
  • Zelfvertrouwen

Maar is dat wel zo? Als je een hoogsensitief kind te snel en te veel blootstelt aan sporten kan je precies het tegenovergestelde effect creëren en kan je gevoelig kind zich gaan terugtrekken en boos en bang gaan gedragen of zelfs lichamelijke klachten ontwikkelen.

Voor alles een tijd

Er is voor alles een tijd…en soms (meestal!) duurt het bij een hoogsensitief kind iets langer voordat hij eraan toe is om zich bij een sportclub o.i.d. aan te sluiten. En wellicht komt dit moment wel nooit maar vindt hij het wel heerlijk om door het bos of langs het strand te struinen, lekker te fietsen of te dansen op muziek in de woonkamer. Ook beweging tenslotte en afgestemd op zijn behoeften!

Helemaal ok toch?! En natuurlijk had mijn man het fantastisch gevonden als onze oudste van baby af aan de voetbal tot hoogst geprezen speelgoed zou hebben gebombardeerd. Tot nu toe heeft hij echter het balgevoel van zijn moeder geërfd  en laat hij deze links liggen want fietsen (op zijn nieuwe, grote jongensfiets) en zwemmen zijn op dit moment de bom;-)

En niet dat dat alles er zo maar in een keer was…..nee, daar hebben wij hem voorzichtig in mogen kneden….Want als het onveilig voelt, wordt een hoogsensitief kind zeer behoedzaam en zelfkritisch….met als mogelijk gevolg faalangst. Dat wil je dus voorkomen!

10 tips die werken10 tips voor meer zelfvertrouwen van jouw hooggevoelig kind

Hoe pakken wij dit nou als ouders aan? Hieronder volgen 10 tips die ons zeer geholpen hebben:

  • Complimenteer je gevoelige kind bij ieder stapje dat hij doet dat leidt naar het doel/succes (prijzen om het proces en niet om het eindresultaat)
  • Erken zijn gevoelens en benoem emoties zodat hij zich gehoord en begrepen voelt
  • Herhaal iedere dag mijn favoriete mantra: ‘’Leren is proberen’’ en ‘’Telkens als je iets nieuws probeert, word je beter en beter’’
  • Wees vertrouwelijk met je kind en ga gezamenlijk op zoek naar oplossingen die werken
  • Laat je kind zijn eigen tempo bepalen en stel JOUW verwachtingen bij
  • Neem een ontvankelijke, geduldige houding aan en dwing niet
  • Laat je kind voldoende ontspannen zodat de stress kan afvloeien
  • Ondersteun indien wenselijk met een afgestemde Bach-bloesem remedie (zeer goede resultaten)
  • Schaf een magneetarmbandje aan (hierdoor komt jouw hoogsensitieve kind op natuurlijke wijze weer in balans)
  • Vertrouwen hebben, uitstralen en benoemen dat het allemaal goed komt!

Grenzen stellen en uitdagen

Wat vooral heel belangrijk is, en dit beperkt zich niet enkel tot sporten maar zou in de gehele opvoeding centraal moeten staan, is een prettig evenwicht te vinden tussen beschermen en stimuleren. Zodra je 1 van deze 2 te veel inzet, zorgt dit voor een onbalans bij je kind en dat merk je dan snel genoeg in zijn gedrag. Bescherm je gevoelige kind dus tegen een teveel aan prikkels want hij kan deze nog niet zelfstandig buiten de deur houden of bepalen wanneer deze prikkels hem zullen overweldigen. Jij als ouder bewaakt hierin dus de grenzen.

Aan de andere kant dien jij als ouder jouw gevoelige kind uit te dagen en hem op een veilige en verantwoorde wijze te leren omgaan met de hoeveelheid prikkels van buitenaf, zodat hij sterker in zijn schoenen leert te staat en minder snel uit evenwicht zal raken.

Als een vis in het waternemo

Zo kon het dan gebeuren dat wij, na eerst 5 weken drama, gillen en huilen tijdens de eerste zwemlessen, met de inzet van een ontvankelijke maar stoïcijnse zwemleraar, ons hoogsensitieve kind niet meer terug herkenden.

Bovenstaande adviezen en een goede balans tussen beschermen en stimuleren begonnen ineens zijn vruchten af te werpen….er was een waterrat geboren die nu met veel plezier naar zwemles gaat en zich bovendien in rap tempo ontwikkelt.

En dat gebeurde dus niet van de 1 op de andere dag…..dat had een aanlooptijd nodig….en had zelf langer kunnen duren dan de 5 zwemlessen die er nu aan vooraf gingen…

Ook dan was het helemaal prima geweest maar hadden we wellicht tijdelijk een pauze moeten inlassen of moeten kijken naar een andere insteek van de zwemles. Je wilt onnodig veel stress natuurlijk voorkomen! Daarin is het soms zoeken wat voor jouw hoogsensitieve kind het beste werkt. En als dat betekent dat je tijdelijk even helemaal niets moet doen, geen sport, geen polonaise….dan is dat ook OK! Doe wat werkt!

Mijn boodschap: geef niet te snel op, laat je niet te veel leiden (of is het lijden;-) door de angsten van jouw gevoelige kind maar blijf je intuitie volgen! Met het juiste evenwicht zul je zien dat ook jouw hoogsensitieve kind uit zijn schulp kan kruipen…ook al duurt het soms wat langer…..en dan is de beloning groot!

Heb jij ook een mooi verhaal over jouw hoogsensitieve kind, deel het dan hieronder en inspireer ons allen!

Categorie: HSP alle categorieën, HSP en Opvoeding, HSP en School Tags: angst en hooggevoelig kind, complimenteren, de piekerballon, de regenboogtrap, hooggevoelig en stress, hooggevoelig kind en doorzetten, hooggevoelig kind en sport, hooggevoelig kind opvoeden, hoogsensitief, hoogsensitief kind, hoogsensitief kind en sport, hoogsensitieve kind, hoogsensitieve ouders, hoogsensitiviteit, hsp en sport, opvoeden hoogsensitief kind, piekerballon, regenboogtrap, sport en hoogsensitief kind, stress en hooggevoelig kind, zelfvertrouwen en hooggevoelig kind

Over Sabrina van Dijk

Sabrina van Dijk is ''Gevoelig Kind Fluisteraar'', holistisch ondersteuner en helende stem voor prikkelgevoelige kinderen en (jong)volwassenen die de wereld intens beleven. Ze helpt ouders en kinderen bewust en ontspannen omgaan met hun hoogsensitieve karaktereigenschap, zodat de rust en harmonie terugkeert in het gezin.

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cursus Hoogsensitief Opvoeden

gratis cursus hoogsensitief opvoeden

Dapper & Dankbaar Dagboek

Dapper en Dankbaar Dagboek

Het Dapper & Dankbaar Dagboek is een avondritueel in de vorm van een printable full colour journal dat gevoelige kinderen op speelse wijze en in korte tijd meer geluk laat ervaren. Met het dagelijks (samen) beantwoorden van slechts 4 simpele maar krachtige vragen zal je kind zich steeds meer bewust worden van de eigen talenten, de dingen die goed gaan en de focus verleggen naar blije en dankbare momenten. Dit draagt bij aan meer zelfvertrouwen en positiviteit.

De Regenboogtrap

De Regenboogtrap

Breintraining en kindermeditatie die jouw prikkelgevoelige kind leert zich te ontspannen, prikkels af te voeren en dichter bij zichzelf te blijven, zelfs als de wereld overweldigt. Resultaat is meer veerkacht, balans en innerlijke rust.

De Piekerballon

De Piekerballon

Breintraining en kindermeditatie die jouw gevoelige kind helpt zijn zorgen te verlichten en piekergedachten los te laten via een speciale loslaattechniek.

MEEST RECENTE BERICHTEN

  • De dag dat ik een ijskast moeder werd
  • Hoogsensitiviteit of autisme….hoe weet je het verschil?
  • Hoogsensitieve kinderen begeleiden in een wereld die intens overweldigt
  • Mijn gevoelig kind is mijn #1 Guru!
  • Ieder kind zijn unieke talent!

CATEGORIEEN BLOGS

  • HSP & Spiritualiteit (10)
  • HSP alle categorieën (64)
  • HSP en Autisme (2)
  • HSP en Beelddenken (22)
  • HSP en Hoogbegaafdheid (26)
  • HSP en Magneten (14)
  • HSP en Opvoeding (48)
  • HSP en School (34)
  • HSP en Spiritualiteit (21)
Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube
Contactgegevens

Gevoelig Kind

Tjalk 39, 1231 TT Loosdrecht

KVK: 89743571

Alles publicaties en werken van Gevoelig Kind zijn autersrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze te verveelvoudigen, op te slaan in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar te maken in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch of door fotokopieen, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Gevoelig Kind.

    Algemene voorwaarden
    Privacy verklaring

    Cookie beleid

    Copyright © 2023 · Gevoeligkind

    Beheer cookie toestemming
    wij gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over uw apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als u geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
    Functioneel Altijd actief
    De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
    Voorkeuren
    De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
    Statistieken
    De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
    Marketing
    De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
    Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
    Bekijk voorkeuren
    {title} {title} {title}

    Op zoek naar rust & harmonie in het gezin?

    Schrijf je GRATIS in voor de online cursus: 7 sleutels voor een betere begeleiding van jouw gevoelig kind!

    Je ontvangt tevens periodiek mijn gratis Happy HSP Tips om je bewust op weg te helpen naar een gelukkig gevoelig gezin. Uiteraard zijn je gegevens veilig bij mij.


    x