De Kracht van Aandacht

Met 6 effectieve oefeningen naar onmiddelijke ontspanning

Snel ontprikkelen en gronden met de kracht van aandacht

HSP zijn kwetsbaarder voor stress. Het brein van een Hoog Sensitief Persoon (HSP) functioneert namelijk anders dan dat van een gemiddeld sensitief persoon. De diepe verwerking van indrukken uit de omgeving maakt dat je subtiele nuances waarneemt en overprikkeling en intense emoties kunt ervaren. In de praktijk blijkt dat we pas actie ondernemen als het al te laat is en de stress zo hoog is opgelopen dat we totaal overweldigd raken. En dat belast het zenuwstelsel, kost veel energie en kan zelfs ziek maken.

Waarom is een HSP sneller overprikkeld?

De kern van hoogsensitiviteit draait om diepe verwerking van prikkels, veel waarnemen en zich meer dan gemiddeld verbinden met die waarneming. Van HSP wordt vaak gezegd dat ze alles zien, horen, voelen, horen, ruiken, proeven en waarnemen…de zintuigen staan op scherp. Alle kanalen staan AAN. Daardoor registreert een HSP alles om zich heen. Feitelijk betekent dit dus dat een HSP hoog alert is.

Als HSP beschik je over een uitzonderlijk waarnemingsvermogen…..je neemt  HOLISTISCH en intuïtief waar. Alles hangt samen met alles! Door dit fijnmaziger waarnemen, ervaar je alle verbanden. Dit resulteert in veel informatie die diep doorwerkt wordt, snelle denksprongen en verrassende associaties.

Bovendien maak je als HSP met je aandacht (daar waar je aan denkt) zo’n verbinding met wat je waarneemt om je heen (extern) dat je alle informatie ook nog eens voelend (intern) ervaart, al dan niet bewust. Door die verbinding met alles wat je waarneemt en het extreme doorvoelen (ook emoties van een ander) wordt dit als intens ervaren door het gevoelige zenuwstelsel, wat snel voor overprikkeling kan zorgen hetgeen resulteert in stress als we niet reduceren en filteren.

Het onbewuste brein en stress

6 effectieve oefeningen voor onmiddelijke ontspanning bij stress

Het onbewuste, instinctieve brein komt in actie. Dit zogenaamde limbische systeem (reptielbrein), dat bij te veel prikkels en stress makkelijk signalen aan het autonome zenuwstelsel doorgeeft, wordt actief. Hier worden ook de 4 primaire emoties geactiveerd:

 • Woede
 • Angst
 • Verdriet
 • Walging

Als dit gebied steeds wordt geprikkeld kunnen er wisselende stemmingen ontstaan. Soms kan je zelfs depressief, agressief of angstig worden. Als we flinke stress ervaren kunnen we niet meer helder denken. We kunnen geen handige oplossingen meer vinden en willen enkel vluchten of vechten. In sommige gevallen bevriezen we als één van de andere twee niet voldoende zou zijn. 

Reactie van je lichaam bij overprikkeling:

 • Je gaat hoog en sneller ademen
 • Je longen krijgen minder zuurstof en er komen stresshormonen vrij

Verkeerd ademen bij stress zorgt voor meer stress

Voor kortstondige, positieve stress waarin gepiekt moet worden is dit geen probleem en is het juist bevorderlijk. Als deze hormonen echter te lang in je systeem blijven en nooit worden afgebouwd, dan spreek je over chronische stress. Bovendien kan je lichamelijke of psychische klachten krijgen omdat de stresshormonen een overproductie draaien en hierdoor raakt je natuurlijke hormoonhuishouding uit balans.

Wat gebeurt er tijdens een stressreactie:

 • Je krijgt een droge mond
 • Je kunt moeilijk stilzitten of bevriest juist een beetje
 • Het wordt lastig om nog goed en helder te denken
 • Het ontbreekt je aan woorden om te vertellen wat je voelt
 • Je wilt zo snel mogelijk weg (vluchten)
 • Of je raakt zo overprikkeld dat je boos wordt (vechten) of heel erg moet huilen

De Kracht van Aandacht voor en tijdens overprikkeling

hoe ga je om met overprikkeling als HSP

Door het cognitieve brein op een eerder moment al in te zetten kun je helder blijven denken en overprikkeling op tijd herkennen waardoor je stress de kop indrukt. Op die manier kun je jezelf dus voorbereiden. Door het op tijd inzetten van handige oplossingen, kan je makkelijker uit de emotiecirkel stappen en een uitbarsting voorkomen.

Het mini-ebook ”De Kracht van Aandacht” is zo’n handige oplossing! Een Happy HSPrintable met 6 effectieve ademhalingsoefeningen + handige flashcards die jou en je gevoelig kind gaan leren op de juist manier te ademen en dat in te zetten als Eerste Hulp Bij Overprikkeling en om goed gronden. Zo ga je snel de vruchten plukken als er sensaties van stress worden ervaren.

Het neemt weinig tijd in beslag en je ziet direct welke stappen je concreet moet doen om snel weer kalm te worden. De oefeningen lenen zich uitstekend om stress preventief de baas te worden omdat als je goed leert te ademen, je lichaam hier op reageert en minder stresshormonen produceert. Je gaat bijgevolg ontspannen en weer helder kunnen denken.

Niks staat jou en je gevoelig kind meer in de weg om te leren hoe je je adem kan inzetten als sleutel naar rust en ontspanning. Met deze krachtige ademhalingsoefeningen, verpakt in beeldende werkvormen wordt goed leren ademen niet alleen leerzaam maar ook leuk! De bijgeleverde flashcards kan je uitprinten, lamineren en uitknippen zodat je ze altijd bij de hand hebt, mee kan geven naar school etc.

De Kracht van Aandacht Specificaties

 • Inhoud: PDF bestand (print-outs met 6 oefeningen + flashcards voor directe ontspanning en gronding)
 • Leeftijd: alle leeftijden
 • Prijs: 5 euro
 • Licentie: voor 1 gezin

Download het mini-ebook snel via onderstaande bestelbutton en ga direct aan de slag!

Let op: als je je bestelling plaatst vind je de pdf download in het bestellingoverzicht van ”Mijn account” in de online ledenomgeving van Gevoelig Kind. Sla de pdf op en print de werkbladen en flashcards (in kleur) uit zodat je ze altijd bij de hand hebt voor jezelf of voor je kind. Mail naar support@gevoeligkind.nl als er onduidelijkheden zijn of stuur me je vraag via Whatsapp!

De kracht van aandacht

Er is geen fysieke versie van dit product. Het betreft een download voor een printable product. Er wordt dus niks door Gevoelig Kind / Happy HSP verzonden per post. De licentie is voor persoonlijk gebruik en NIET overdraagbaar. Zonder uitdrukkelijke toestemming van Gevoelig Kind mag deze printable volgens de wet op de auteursrechten niet verspreid worden aan derden. Ken je iemand die er gebruik van wil maken attendeer hen dan op de mogelijkheid deze handige printable aan te schaffen via bovenstaande link.

Scroll naar boven