Hoe jij als ouder jouw hoogsensitieve kind kunt helpen bij stress momenten

Kom eens van je stressladder!hoogsensitieve kind helpen bij stress momenten

De zomer zit er bijna op en de rust is inmiddels weergekeerd, maar wat hebben wij de afgelopen maanden veel stress gehad!

Zowel bij mij thuis als in mijn praktijk hadden de jongeren examens en hoewel al mijn gevoelige kinderen zenuwachtig zijn voor dit soort gebeurtenissen, had mijn jongste het echt flink te pakken. Die ging er voor het examen Spaans bijna aan onderdoor.

Ik zag haar letterlijk en figuurlijk op de stressladder. Mijn eerste gedachte was dan ook “dit komt niet goed!”

Gelukkig had ik net de ‘’Wijze Ouder’’ opleiding gevolgd waar ik heel wat bruikbare tips en oefeningen had gekregen om met dit soort momenten om te gaan.

In mijn praktijk krijg ik vaak ouders en hun kinderen over de vloer die moeite hebben met de stress van hun kind  (en de gedragskenmerken die dit tot gevolg heeft) en niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. Je ziet deze ouders zelf ook als het ware de ”stressladder” opklimmen.

Maar of het nou om examens gaat of om iets heel anders,  je helpt jouw hoogsensitieve kind niet verder als je als ouder je kind spiegelt in zijn gevoel en in de emotiecirkel blijft zitten.

Wat dan wel te doen?

Misschien is deze ontspanningsoefening iets voor je!

Ga rustig zitten en voel je gedragen door de stoel. Maak contact met je rugsteun, voel hoe je rug tegen de stoel drukt.

Plaats je voeten zo op de grond dat je stevig contact maakt met de vloer. Adem een paar keer in en uit, word je bewust van je lichaam.

Voel het contact, de stevigheid van de vloer. En laat dit gevoel opklimmen tot je je ontspannen voelt. Blijf rustig ademen, concentreer je even op je ademhaling. In, uit, in, uit.

Kijk naar je kind, maak oogcontact. Wenk je kind om dichterbij te komen, nodig uit door je twee handen uit te steken. Blijf rustig ademen.

Neem de handen in jouw handen en druk zacht. Knik en benoem: “ik merk dat je (zenuwachtig,boos, verdrietig) bent. Mag ik dat van je overnemen?” (dit heet reflecteren op het moment en is een belangrijk onderdeel van wat wij het ”stressprotocol” noemen!)

Concentreer je op elkaar en neem het gevoel bij je binnen. Moedig je kind aan zonder woorden, blijf oogcontact maken. Adem rustig in en uit. Je zal zien dat je kind verbinding maakt met je en op hetzelfde tempo als jij gaat ademen.

Slik het negatieve gevoel in en buig het om naar een positief gevoel.

Ik gaf zo vertrouwen door aan mijn dochter. “Ik heb er alle vertrouwen in dat je voldoende voorbereid bent op je examen en dat het je deze keer zal lukken.” Ze knikte en ik zag dat ze met een mooie rechte rug naar binnen stapte. Ze groette de examinator en de deur ging dicht.

Ze was examen nog niet uit of de tranen kwamen al, wat een ontlading. Een groot deel was goed gegaan, alleen de laatste examenvraag bleek niet zo te vlotten. We zijn buiten wat gaan ventileren. Ik heb vooral geluisterd, met een warm hart. Gesteund ook, begrip getoond. Ze wandelde naar de trein, ik bleef achter met haar tranen.

Dan maar even wegzuchten en dat doe je zo:

Je maakt weer contact met je rug tegen je stoel. Laat het zakken tot je voeten de grond lijken op te slorpen. Adem in  en zucht het krachtig weg.

Met je handen maak je een wegduwende beweging, weg van je lichaam naar buiten toe, op het ritme van je zucht. Doe dit maar een paar keer achter elkaar.

Heb jij ook een goede manier of tip om om te gaan met stress en hoogsensitiviteit, laat dan ajb je reactie achter zodat andere ouders er hun voordeel mee kunnen doen:-)

Ps: ik kan mij voorstellen dat je misschien wel meer handvatten kan gebruiken voor de dagelijkse begeleiding van jouw gevoelige kind? Mijn gratis E-course is hiervoor een uitstekend middel.

door: Gastblogger

Hoe help jij jóuw hoogsensitieve kind om te gaan met stress?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven