Hoe jij jouw hoogsensitieve kind op een fijne manier wakker maakt

De morgenstond heeft goud in de mond.

hoogsensitieve kind

Toch kan de start van de dag voor een hoogsensitief kind behoorlijk lastig zijn!  Nu de meeste scholen weer zijn begonnen en jouw hoogsensitieve kind weer in het opgelegde ritme van de dag moet proberen te komen, heb je het wellicht al gemerkt. Je kind is moe, nukkig, snel aangebrand en wil eigenlijk het liefst nog in zijn warme bedje blijven liggen.

Zeker voor de kleine sensitiefjes die net begonnen zijn op de kleuterschool (zoals die van mij) is het echt heel erg wennen om ineens iedere dag naar school te moeten. De ochtendstress die in veel gezinnen nu eenmaal hoogtij viert, werkt hierbij al helemaal niet mee…met als mogelijk gevolg een enorme woedeaanval of huilbui…en meestal om niets….althans dat denken wij!

Hoogsensitieve kinderen komen ’s ochtends van ver

Ze zijn met hun hele geest en lijfje nog verbonden met de ”andere” (droom)wereld en hebben tijd nodig om weer in hun lichaam te komen. Ze zijn als het ware nog in trance.

Als zij in hun eigen tempo wakker mogen worden en lekker een beetje mogen aantutten (zoals in het weekend) kom je meestal je ochtend wel zonder kleerscheuren door (ik zeg meestal;-).  Maar met alle indrukken van school, het nieuwe ritme na de vakantie en de klok die papa en mama nauwlettend in de gaten moeten houden, kan het jouw hoogsensitieve kind snel te veel worden.

Het is belangrijk dat jij je als ouder realiseert dat jouw kind hier niets aan kan doen. Hij doet het niet om je te pesten of om je eens lekker tegen te werken. Hij weet zich gewoon geen raad met zijn gevoel…..Aan de ”andere kant” was het zo lekker rustig en vredig en nu MOET hij ineens van alles, voelt zich daar niet prettig bij en reageert daar direct op.

De automatische hersens nemen het over en een uitbarsting is het gevolg. Natuurlijk is het zaak om op zo’n moment rustig en begripvol te blijven, want boos worden, foeteren en je kind op dat moment dwingen op te schieten werkt alleen maar averechts.  Mooier is het als je deze uitbarsting voor kunt zijn en je kind kunt helpen zich weer verbonden te voelen met zijn lijf, zodat hij goed geaard aan de dag kan beginnen.

Door te aarden staan ze stevig!

Aarden, ook wel gronden genoemd, houdt letterlijk in dat je met beide benen stevig op de grond staat en dus in het leven.  Goed gegrond zijn zorgt ervoor dat jouw hoogsensitieve kind beter in balans is, steviger in zijn schoenen staat en zich meer ontspannen en veiliger voelt!

Er zijn vele grondingsoefeningen in omloop maar degene die ik  ’s ochtends zelf veel gebruik bij mijn hoogsensitieve kind (en je ook heel goed voor jezelf kunt gebruiken) is de ”wakker klop” oefening. Je klopt hiermee het lijfje van je kind letterlijk wakker waardoor de spanning wordt afgevoerd en hij in een paar minuten weer in balans is.

Als mijn hoogsensitieve kleuter zich dus meldt met de mededeling dat zijn engel hem niet goed in zijn lijfje heeft gezet (want dat is wat ik hem heb uitgelegd), doe ik het volgende:

 • Laat je kind zo gaan staan dat er voldoende ruimte om hem heen is.
 • Laat hem de knieën een beetje buigen zodat ze niet op slot kunnen slaan.
 • Maak van je handen losse vuisten of ‘kommetjes’ en begin zachtjes met het ‘wakker’ kloppen van voorkant van het lichaam
 • Begin bij de voeten en neem hierbij ook de onderkant mee.
 • Ga daarna naar de onderbenen, knieen en bovenbenen
 • Ga rustig aan naar boven, naar de heupen, de billen, buik, borst, handen, armen, schouders.
 • Ga door met het zachtjes kloppen van de keel, nek, gezicht
 • Klop met de vingertoppen op het hele hoofd (alsof het regent).
 • Nu is de achterkant van het lichaam aan de beurt. Beklop zo zachtjes het hele lijfje van je kind.
 • Laat je kind hierna nog even rustig staan of zitten en genieten van het wakkere gevoel.
 • Daarna mag hij stevig op beide voeten op de grond gaan staan, of even springen en zijn tenen bewegen.

Deze oefening hoeft echt niet lang te duren. Las hier in de morgen ongeveer 5 tot 10 minuutjes voor in. Ook als dat betekent dat je hier dus ietsje eerder voor moet opstaan…het kan een wereld van verschil maken, voor alle partijen!

Veel plezier met uitproberen en ik verneem natuurlijk graag of het voor jouw kind werkt, of welke leuke tips jij hebt die voor andere ouders een uitkomst kunnen zijn! Laat je een reactie achter onder dit blog?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven