Gevoelig Kind

Bewuste op weg naar een gelukkig gevoelig gezin

  • Home
  • Gratis Happy HSP Tips
    • Gratis Ecourse
    • Gratis Breinrijmpjes
    • Gratis artikelen
    • HSP Test
  • Happy HSPrintables
  • Breinmeditaties
    • MP3 De Regenboogtrap
    • MP3 De Piekerballon
    • MP3 De TafelTopper
    • MP3 Ontspannen Opvoeden
    • MP3 Loslaten in Liefde
    • Breinmeditaties luisterinstructies
  • Magneethart
  • Over Sabrina
    • HSP ”What’s Up” Coaching via Whatsapp
    • High Energy Healing
    • Prentenboeken met een boodschap
  • Contact

Welk talent heeft jouw hoogsensitieve kind?

19 februari 2016 Door Sabrina van Dijk 8 Reacties

Ieder kind zijn eigen talenttalent van het gevoelige kind

Het is met enige regelmaat dat ik van ouders te horen krijg dat hun hoogsensitieve kind op school niet uit de verf komt en (vaak onterecht) in een hokje wordt geplaatst.

Dat de leraar in kwestie heeft geconstateerd dat hun kind niet kan meekomen, geen interesse heeft in de lesstof, de informatie niet begrijpt, snel afgeleid is, zich moeilijk kan concentreren, lastig gedrag vertoont, onderpresteert etc. maar dat er thuis vaak een heel ander beeld heerst van ditzelfde kind.

Als het gedrag en de leerprestaties van het hoogsensitieve kind niet binnen afzienbare tijd veranderen, ligt een doorverwijzing naar een leger hulplijnen in de vorm van psychologen, kindertherapeuten en kinderartsen al snel op de loer en wordt vaak al voorzichtig gezinspeeld op ‘’speciaal onderwijs’’.

Voor je het weet zit je als ouders in de spreekwoordelijke molen omdat school de specifieke behoeften van jouw hoogsensitieve kind, dat juist vaak zeer intelligent is, niet onderkent. Iets wat overigens niet alleen opgaat voor hoogsensitieve kinderen!

Individuele talenten

Wat mij betreft de start van een vicieuze cirkel van nog meer onderpresteren, nog minder zelfvertrouwen , (gedrag)problemen en in het ergste geval depressiviteit bij het kind, hetgeen de ouders vaak tot wanhoop drijft. Als moeder en HSP coach voor hoogsensitieve kinderen en hun ouders gaat het mij telkens weer aan het hart om te vernemen dat een gevoelig kind een label opgeplakt krijgt zonder dat er daadwerkelijk is gekeken naar zijn individuele talenten, leervoorkeuren, behoeften en mogelijkheden!

In Den Haag wordt veel gesproken over passend onderwijs voor ieder kind, waarbij geen enkele school volgens staatssecretaris Dekker, een excuus heeft om de zorgplicht te ontwijken en alle kinderen recht hebben op onderwijs dat hen uitdaagt, uitgaat van hun mogelijkheden en rekening houdt met hun eventuele beperking,

Het klinkt zo mooi en veelbelovend maar hoe kan het dan zijn dat er in praktijk nog maar zo weinig van terecht komt? Het lijkt wel alsof op de meeste scholen termen als meervoudige intelligenties en talentenbenadering niet of nauwelijks zijn doorgedrongen.

Of hebben de strenge vinger van de onderwijsinspectie en de bezuinigende stem van datzelfde Den Haag zoveel invloed in onderwijsland dat er feitelijk geen tijd meer kan worden gevonden om de talenten te ontdekken die als een schat in ieder kind besloten ligt? Wat mij betreft het hoofddoel van onderwijs!

Van hoe slim ben jij naar hoe ben jij slim?

Volgens de Amerikaanse psycholoog Gardner beschikt ieder mens over meerdere intelligenties (talenten) die niet met een IQ-test te meten zijn. Sommige zijn heel sterk ontwikkeld, andere zijn weer minder sterk aanwezig maar allen zijn het vaardigheden die ontwikkeld kunnen worden.

De theorie van meervoudige intelligenties draait niet om de vraag hoe slim je bent maar hóe je slim bent en dus op welke manier je het beste leert.

Gardner onderscheidt hierbij acht intelligentiegebieden:meervoudige intelligenties

  1. Verbaal-linguistisch
  2. Logisch-mathematisch
  3. Visueel-ruimtelijk
  4. Muzikaal-ritmisch
  5. Lichamelijk-kinesthetisch
  6. Naturalistisch
  7. Interpersoonlijk
  8. Intrapersoonlijk

In zijn onderzoek toont Gardner aan dat ieder persoon en dus ook ieder kind op zijn eigen manier leert.

Dat verklaart meteen waarom sommige kinderen voor de leraar ‘’storend’’ gedrag kunnen vertonen omdat dit  hun voorkeur is voor het opnemen van de leerstof, denk aan zingen, wiebelen, lopen, samenwerken etc..

In welke situatie leer je het best?

Maar er is meer! Om een optimaal leerresultaat te behalen, is het niet alleen belangrijk om te weten op welke manier iemand graag leert, maar ook in welke situatie (context) de informatie het best beklijft! Het was Manon Ruijters die in 2006 haar theorie over leervoorkeuren ontwikkelde die precies dit stelt.

Ruijters onderscheidt de volgende 5 situaties:

  1. Een situatie die uitnodigt tot ‘kunst afkijken’: denk aan leren van het kijken naar anderen, je afvragen ‘wat werkt?’ meeliften, overnemen, leren in het echte leven, druk is oké.
  2. Een situatie die uitnodigt tot ‘participeren’: denk aan het leren in dialoog, met anderen leren, samen iets uitzoeken, onderling vertrouwen.
  3. Een situatie die uitnodigt tot ‘kennis verwerven’: denk aan met een boek op de bank; een college of lezing, leren van experts, doelgerichtheid.
  4. Een situatie die uitnodigt tot ‘oefenen’: Denk aan oefenen, training of begeleiding op de werkplek, veiligheid, coaching.
  5. Een situatie die uitnodigt tot ‘ontdekken’: denk aan het in het diepe springen, nieuwsgierigheid, toeval, creativiteit

En nou wordt het interessant, want de situatie waarin een kind het best en liefst leert, heeft hij meestal niet zelf in de hand aangezien op de meeste scholen nog steeds een gestandaardiseerde, buttom up aanpak heerst….een aanpak die voor de meeste hoogsensitieve (en hoogbegaafde) leerlingen niet werkt!

Hierbij worden kinderen behandeld als holle vaten waar gestandaardiseerde kennis op een stapsgewijze, auditief volgordelijke manier in wordt gegoten en men vervolgens verwacht dat dit beklijft.

Visueel ruimtelijk denken vergt andere aanpak!

Deze aanpak werkt bij hoogsensitieve kinderen zeer contraproductief omdat zij een voorkeur hebben voor hun rechter hersenhelft en daardoor veelal beelddenkend zijn en dus visueel-ruimtelijk ingesteldHersenen-samenwerking

Zij hebben behoefte aan een andere manier van onderwijzen die tegemoetkomt aan hun sensitieve inborst en specifieke manier van informatie verwerken. Zonder een individuele en ”top down” benadering waar het totaalplaatje van de leerstof zichtbaar wordt, zal dit type kind in de klem komen met alle negatieve gevolgen van dien.

Aangezien mag worden aangenomen dat 15- 20% van de kinderen in de klas hoogsensitief is (in overvolle klassen van tegenwoordig dus zeker zo’n 5 kinderen per klas) wordt het dus wel tijd dat hier eens aandacht aan geschonken gaat worden.

Ik zeg overigens niet dat alle scholen zo te werk gaan, want ik ken er een handjevol die het ondanks strenge inspecties en minder subsidie toch vanuit een nieuwe invalshoek durft te benaderen waarbij talent van het kind voorop staat en ieder kind (dus ook het gevoelige) als individu wordt gezien met ieder een eigen aanpak.

Daarbij begrijp ik heel goed dat docenten het niet makkelijk hebben met overvolle klassen en takenpakketten die er niet om liegen. Toch is het mijns inziens aan alle opvoeders  en zeker scholen om een omgeving te creëren waarin de behoeften en leervoorkeuren van ieder kind centraal staan zodat het aanwezige potentieel volledig wordt ontplooit.

Nieuwe benadering van talent

Dit vraagt om een andere benadering en een nieuwe manier waarop wij kijken naar leren, kinderen en de wijze waarop kinderen worden begeleid en gemotiveerd. Als je namelijk vertrekt vanuit wat het kind goed kan, als het kind kan en mag werken vanuit wat hij graag doet en zich kan en mag ontwikkelen vanuit zijn passies en interesses, dan zal dat automatisch leiden tot grotere betrokkenheid, betere resultaten en gelukkige kinderen (en ouders)!

En is dat nou niet net wat wij allemaal willen?

 

 

 

 

Categorie: HSP alle categorieën, HSP en Opvoeding, HSP en School Tags: beelddenken, creatief, de piekerballon, de regenboogtrap, gedrag van hooggevoelig kind, gevoelig kind, happy hsp, hooggevoelig kind, hooggevoelig kind op school, hoogsensitief, hoogsensitief en beelddenken, hoogsensitief kind, hoogsensitief kind basisschool, hoogsensitief kind school, hoogsensitieve kind, hoogsensitieve ouders, hoogsensitiviteit, hsp, hsp en school, hsp kind, meervoudige intelligenties, onderpresteren, piekerballon, rechter hersenhelft, regenboogtrap, talent

Over Sabrina van Dijk

Sabrina van Dijk is Jouw Happy HSP Coach! Ze is gediplomeerd Trance Healing Therapeut® en (ervarings)deskundige in hoogsensitiviteit in de opvoeding. Zij leert ouders en kinderen bewust en ontspannen omgaan met hun hoogsensitiviteit waardoor de rust en harmonie snel terugkeert in het gezin.

Zij doet dit door haar mediamieke en intuïtieve talenten, kennis en ervaring over hoogsensitiviteit, energiemanagement en bewustzijn te delen via haar gratis online cursus, blogs, breinmeditatiemethode voor HSP en het inzetten van de ontprikkelende magneetsieraden.

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FACEBOOK

Gevoelig Kind

High Energy Healing voor HSP

High Energy Healing voor HSP

Diepe ontspanning en rust ervaren als de wereld je overweldigt? Tijdens deze bijzondere ontprikkelende 1-op-1 behandeling worden oude blokkades aangeraakt en opgelost waardoor de natuurlijke levensenergie weer kan doorstromen. Je aura en chakra's worden opgeschoond waardoor je energetische trilling verhoogt en de balans kan terugkeren. Klachten voortvloeiend uit overprikkeling en stress kunnen hierdoor sterk worden teruggedrongen waardoor jij of je kind weer lekker in je vel komt. Incl. gratis breinmeditatie naar keuze en gratis nazorg via Whatsapp.

Prentenboeken met een boodschap

gevoelig kind boek

Moeilijke en emotionele onderwerpen (zoals hooggevoeligheid, scheiding, kanker) bespreekbaar maken met de ''Hoe vertel ik het reeks'' van leerkracht schrijfster Tineke Toet met een unieke Gevoelig Kind couponcode voor 2,50 euro korting!

ZENSENZE Body Cocoon

ZENSENZE Body Cocoon

Deze stretchy regenboog zak, is speciaal ontwikkeld voor over- of onderprikkelde kinderen die hun zintuigen willen ontspannen op een manier die het beste bij hun past. Kruip lekker weg in je veilige cocon en chillen maar of speel en spring de prikkels van je af. Jouw kind bepaalt. De begrenzing die de Body Cocoon bewerkstelligt zorgt voor meer lichaamsbewustzijn en reduceert stress.

ZENSENZE Bed Cocoon

ZENSENZE Bed Cocoon

De veilige, flexibele slaapcocon voor jouw gevoelig kind! Werkt als een verzwaringsdeken maar dan zonder het gewicht! Ideaal bij prikkelverwerking, vol hoofd, angsten, slecht (door)slapen, woelen, uit bed vallen etc.

MP3 DE TAFELTOPPER

MP3 DE TAFELTOPPER

Breintraining die jouw (gevoelige, beelddenkende) kind helpt een echte TafelTopper te worden, door zijn auditieve kanaal te trainen, het brein uit te balanceren en op een diep ontspannen manier de tafels van 1 t/m 10 tot zich te nemen én te automatiseren op een wijze die echt beklijft!

MP3 DE PIEKERBALLON

De Piekerballon gevoelig kind

Breintraining die jouw gevoelig kind leert om zijn piekergedachten de baas te worden, zijn zorgen te verlichten en los te laten.

MP3 DE REGENBOOGTRAP

Geleidemeditatie voor prikkelgevoelige kinderen

Breintraining die jouw prikkelgevoelige kind leert zich te ontspannen, prikkels af te voeren en dicht bij zichzelf te zijn, zelfs in een wereld die overweldigt. Incl. gratis E-book!

MP3 ONTSPANNEN OPVOEDEN

ontspannen opvoeden - oefening voor gevoelige ouders

Breintraining voor gevoelige ouders die meer rust, ontspanning en harmonie willen ervaren in de relatie met hun gevoelige kinderen.

MP3 LOSLATEN IN LIEFDE

loslaten in liefde

Breintraining waarmee jij je als gevoelig mens helemaal vrij leert maken van belemmerende gevoelens en emoties door in liefde los te laten.

ONLINE WORKSHOP: REIS NAAR JOUW INNERLIJKE GODIN

ONLINE WORKSHOP: REIS NAAR JOUW INNERLIJKE GODIN

Breinmeditatie incl. Godinnenschrift voor HSP vrouwen die vanuit hun intuitie, vol Flow & Fun door het leven willen gaan met hun hart als gids!

MEEST RECENTE BERICHTEN

  • De gelukkigste zomer van mijn gevoelig kind
  • Wat jij wilt weten over de kracht van magneten
  • Passend onderwijs voor hoogbegaafden…samen wordt het makkelijker!
  • De Breinmeditatie Methode© als sleutel naar een heerlijk hoogsensitief leven
  • Hulpwaaier Hoogsensitiviteit; ken jij em al?

CATEGORIEEN BLOGS

  • HSP & Spiritualiteit (3)
  • HSP alle categorieën (31)
  • HSP en Beelddenken (8)
  • HSP en Hoogbegaafdheid (10)
  • HSP en Magneten (2)
  • HSP en Opvoeding (36)
  • HSP en School (20)
  • HSP en Spiritualiteit (3)

Over Sabrina

Sabrina van Dijk is opgeleid Sensikids Coach & HB Professional en oprichtster van Gevoelig Kind. Daarnaast is zij gediplomeerd Trance Healing Therapeut®, heldervoelend- en wetend medium en gepassioneerd stemactrice.

Met haar unieke ontprikkelinterventies helpt zij ouders en hun (hyper) sensitieve kinderen, die de wereld intens beleven, bewust en ontspannen omgaan met hun prikkelgevoeligheid en overweldigende emoties waardoor de rust en harmonie snel terugkeert in het gezin.

Met haar kennis over en liefde voor intuïtief en bewust ouderschap, spot-on gezinscoaching en jarenlange ervaring als HSP & HB moeder van 2 intense, hyperhoogbegaafde kinderen, schept zij er grote vreugde in ouders de geheimen van een gelukkig gevoelig gezin te bij te brengen middels haar unieke communicatiemethode voor meer vertrouwen & verbinding.

Meest gelezen berichten

  • Wat jij wilt weten over de kracht van magneten
  • Hoe geluk wordt bepaald door jouw energetische frequentie
  • 10 manieren om jouw hoogsensitieve kind te helpen aarden

Social Media

  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube

Diverse links

FAQ Magneethart

FAQ Breinmeditaties

Algemene Voorwaarden

Anti-Spam beleid

Disclaimer

Privacy Verklaring

 

 

Contactgegevens

Happy HSP BV

Tjalk 39
1231 TT Loosdrecht

KvK: 69041849

Alle publicaties en werken van Gevoelig Kind zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze te verveelvoudigden, op te slaan in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar te maken in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Happy HSP BV.

 

Copyright © 2022 · Gevoeligkind

Op zoek naar rust & harmonie in het gezin?

Schrijf je GRATIS in voor de online cursus: 7 sleutels voor een betere begeleiding van jouw gevoelig kind!

Je ontvangt tevens periodiek mijn gratis Happy HSP Tips om je bewust op weg te helpen naar een gelukkig gevoelig gezin. Uiteraard zijn je gegevens veilig bij mij.


x
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Yes, helemaal OK