Jouw hoogsensitieve kind op de kleuterschool

Welke ondersteuning heeft jouw Hoogsensitieve Kind (HSK) nodig in de klas?

jouw hoogsensitieve kind

Deze barre winter is gelukkig zo goed als voorbij…..de mooie dagen zijn gelukkig weer in aantocht….

Ik verheug mij nu al op de heerlijke lentedagen die gaan komen zodat ik de kids weer lekker mee naar buiten kan nemen…..want hoogsensitief als ze zijn, is het voor hen (en mij!) heel belangrijk om iedere dag even (lees: minimaal 1 uur!) de frisse lucht op te snuiven, de zon op je huid te voelen (Vitamine D!)  en lekker de natuur in te gaan en goed te aarden.

Iets dat ik ook jou aanraad te doen met jouw hoogsensitieve kind…en niet alleen op mooie dagen;-)

Door de zuurstof, kunnen de hersenen van je kind letterlijk even lucht happen en door lekker te bewegen wordt de spanning die zich oplaadt in het lichaam, terwijl je kind stilzit afgebouwd zodat het zich weer kan ontspannen en ontladen! Kan hij dat niet, dan is het wachten op een woede-aanval, huilbui of hyperactief gedrag.

De afgelopen natte en donkere maanden waren daarom lang met een energieke, hoogsensitieve peuter. Het feit dat ik net bevallen was en er dus een (zeer gevoelig) babybroertje bijgekomen is, hielp ook al niet echt mee. Gelukkig begint in mei voor hem de kleuterschool……alhoewel gelukkig…..daar heb ik nog best wat bedenkingen bij.

Want hoewel hij zich voor een HSK redelijk gemakkelijk aan nieuwe situaties aanpast (nadat hij er zeker van is dat het VEILIG is), moest ik toch even slikken toen ik vorige week van zijn nieuwe kleuterjuf te horen kreeg dat er welgeteld 27 (!) kindjes in zijn klas zullen zitten. Naïef misschien, maar dat had ik toch niet echt verwacht op een Vrije School.

Maar ook de Vrije School (en welke school niet) heeft inmiddels te kampen met bezuinigingen waardoor de klassen groter worden en dat betekent voor hoogsensitieve kinderen vaak een probleem omdat zij met zoveel kinderen in de klas veel prikkels te verwerken krijgen.

Hierdoor:

  • neemt bij jouw hoogsensitieve kind zijn concentratie af
  • kan jouw gevoelig heel druk worden of juist heel stil
  • krijgen het dientengevolge door de buitenwereld gemakkelijk een stempel opgedrukt (ADD, ADHD of nog erger).

Om nog maar te zwijgen van de huil- en driftbuien die mama mag opvangen na schooltijd……ik verheug mij er nu al zo op;-)

Omdat ik mijn kleine HSK inmiddels zeer goed ken en het erg belangrijk vind om hem een fijne kleutertijd te bezorgen, leek het mij verstandig om de juf alvast wat informatie te geven over hoogsensitiviteit bij kinderen in het algemeen en over mijn HSK in het bijzonder.

Want al lijkt mei nog ver weg, je kunt met dit soort grote overgangen maar beter alle betrokken partijen (incl. jouw hoogsensitieve kind) tijdig informeren en goed voorbereiden. Zeker als er op school weinig bekend is over hoogsensitiviteit!

10 tips voor de leerkracht

Gaat jouw hoogsensitieve kind ook binnenkort naar de kleuterschool dan volgen hieronder 10 bruikbare tips voor de juf of meester (en voor jezelf;-):

  1. Gun jouw gevoelig kind voldoende tijd om veilig afscheid te nemen van de ouders. Biedt bijv. de mogelijkheid voor de ouders om voorafgaand aan de les in het klaslokaal aanwezig te zijn zodat een afscheid rustig kan worden voorbereid.
  2. Maak even contact met het kind als deze de klas inkomt waarbij je hem/haar aanraakt/een handje geeft, bij de naam noemt en eventueel naar zijn eigen plek begeleidt (onze eigen juf staat iedere ochtend steevast bij de deur van de klas om elk kind apart te begroeten waardoor de kinderen zich echt gezien voelen;-)
  3. Als jouw hoogsensitieve kind zich echt verloren voelt en niet opgaat in de groep, neem het dan even bij je. Probeer het kind te koppelen aan een ander (rustig) kindje zodat hij hiermee kan spelen
  4. Als een HSK zich bezorgd maakt, toon begrip en erken zijn gevoel: ”ik begrijp best dat je dit een beetje moeilijk vindt. Zal juf je helpen?”
  5. Let goed op je eigen gezichtsuitdrukking! HSK’s zijn heel gevoelig voor een nors gezicht en maken zich snel zorgen over wat je van hen denkt. Glimlach dus zoveel mogelijk, daar word je zelf ook vrolijk van;-)
  6. Als jouw hoogsensitieve kind ergens van schrikt, benoem dit dan door te reflecteren: ”ik zag dat je schrok, adem maar eventjes goed uit, dan voel je zo weer oke”
  7. Maak op gezette tijden even echt verbinding/contact met het kind. Hier hebben HSK’s veel behoefte aan.
  8. Probeer vragen in de communicatie zoveel mogelijk achterwege te laten. Vertel wat jij wilt dat het kind doet ”Juf wil graag dat je……’
  9. HSK’s hebben vaak wat langer nodig om een antwoord te formuleren. Geef ze de tijd daarvoor en probeer niet het antwoord al in te vullen.
  10. Wees ontvankelijk voor de gevoeligheid van zintuiglijke indrukken (harde geluiden, fel licht, rumoer in de klas, kriebelende kleding) die jouw hoogsensitief kind van nature snel opdoet en van invloed kunnen zijn op zijn humeur en prestatieniveau.

Zeker in het begin is het uiteraard verstandig om een vinger aan de pols te houden met de ouders zodat de begeleiding waar nodig geëvalueerd en aangepast kan worden. Iedere HSK  heeft zijn eigen temperament en ontwikkelingsniveau en in het begin zal het kind moeten wennen. Als je zoveel mogelijk tegemoet komt aan zijn individuele behoefte en bovenstaande tips (en dit is slechts een greep uit velen) in ieder geval integreert, komt het vanzelf goed.

Kan jij makkelijk met school praten over jouw hoogsensitieve kind? Laat mij hieronder weten of deze tips je van dienst zijn, waar jij tegenaan loopt op school en of je nog meer vragen hebt zodat ik je verder kan helpen. Stuur me gerust een Whatsapp of Mail!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven