Geloof jij in sprookjes?
Vroeger als kind was ik al gefascineerd door kabouters….en bovendien geloof(de) ik net als Siebe, mijn oudste hoogsensitieve zoon van ruim 3,5 jaar, heilig in hun bestaan! Zelfs zijn favoriete knuffel is een (stink)kabouter die overal mee naartoe MOET en absoluut NIET in de was mag;-)
Ik kon helemaal wegzwijmelen bij het grote kabouterboek van Rien Poortvliet dat bij mijn oom en tante in de kast stond en bij ieder bezoek aan hen op vaste belangstelling kon rekenen van mijn zusje en mij.
Wat ik vooral zo mooi vond was de echtheid van de illustraties waardoor ik, zeker als hoogsensitief meisje, werd meegezogen in een andere wondere wereld waar naast lieve kaboutermannetjes en vrouwtjes ook hele boze trollen woonden, met vieze snottebellen!
Die nam ik nogal eens mee naar bed, die trollen. Maar mijn ouders verzekerden mij dat trollen in het echt niet bestaan….Sinds een jaar weet ik echter dat dat dus niet waar is.
Er woont er namelijk 1 bij ons in huis….en wel in de vorm van een schattige, kleine blonde krullenbol genaamd Siebe!
Die boze trol (soms ook met snottebel;-) komt meestal op de volgende momenten uit zijn hol:
- Voor spannende situaties (Sinterklaas komt naar Nederland, Carnaval, eerste keer naar crèche, school)
- Na hevige overprikkeling (Sinterklaasoptocht, crèchedag, boodschappen doen in een drukke winkel)
- Na ontregeling van dagritme/vaste structuur (dagje pretpark, logeren opa/oma, vakantie)
- Bij frustratie en ongeduld (als er dingen niet gaan zoals hij ze had gepland/gewild/gedacht)
- Tijdens een suikerdip (na de lunch en voor het diner)
Herkenbaar? En soms word je er moedeloos van…toch?
Gelukkig weten mijn (ex)man en ik meestal wel hoe we die trol het best de baas kunnen. En die anti-trollen tips deel ik hier graag met je:
- Het allerbelangrijkste is je bewust te zijn van het feit dat je hoogsensitieve kind ineens door het lint kan gaan op bovenstaande (en misschien nog veel meer) momenten, zodat je kunt proberen ze voor te zijn of ze tot het minimum te beperken. Dat scheelt een heleboel boze trollen;-)
- Omdat overprikkeling bij een hoogsensitief kind overal op de loer ligt, is het van belang je gevoelige kind zoveel mogelijk te beschermen voor zaken waarvan hij op zeker van slag zal raken. Dit betekent heus niet dat je je kind overal van weg moet houden, het betekent wel dat als je als ouder het welzijn van je kind voorop hebt staan je dus moet anticiperen op bepaalde situaties! Vermijd daarom drukke, lawaaierige plekken of beperk de tijd dat je er moet doorbrengen zoveel mogelijk.
- Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan het vaste dagritme en plan niet teveel uitjes in op 1 dag. Als je ergens heen gaat (familiebezoek, vakantie, pretpark), kondig dit dan ruim van te voren aan zodat je kind dit in zijn hoofd alvast een plekje kan geven en zich kan voorbereiden. Voor een nieuwe crèche of school kan het helpen om van te voren alvast een aantal keer te gaan kijken, naar binnen te gaan, kennis te maken en er luchtig en enthousiast over te praten.
- Laat je kind bij een uitbarsting lekker uitrazen (mits in een veilige ruimte en zonder zichzelf of iemand anders pijn te doen!) De kwaadheid moet er hoe dan ook uit en je kind heeft recht op zijn emotie.
- Een warme bad of douche kan er bij hoogsensitieve kinderen voor zorgen dat de woede als het ware wordt afgespoeld…..zelfs bij hevig protest zet ik Siebe (al spartelend) in een warm bad met etherische olie omdat ik weet dat het hem zal kalmeren! Als de trol verdreven is volgen natuurlijk een dikke knuffel en een aai over de bol.
- Help je kind inzien dat de dingen soms niet gaan zoals hij zou willen en dat je zijn boosheid/frustratie begrijpt. Verplaats je op het niveau van je kind zodat hij zich gehoord en serieus genomen voelt.
- Stel emotioneel veilige grenzen als het boze gedrag echt niet door de beugel kan en houd continu een vinger aan de pols. Een hoogsensitief kind wordt niet graag gestraft en zal hier vaak nog heftiger op reageren.
- Vermijd schreeuwen en kwaad worden op je kind en probeer rustig te blijven. Weet dat zijn uitbarsting niet persoonlijk bedoeld is! Hoe kalmer jij blijft hoe meer kans dat je kind ook weer snel rustig wordt.
- Wissel je partner af. Het kan gebeuren dat je het gedrag van je hoogsensitieve kind even niet meer trekt (want het kan er heftig aan toe gaan). Spreek dan met je partner af dat je elkaar zult afwisselen zodat er altijd een kalme, gedecideerde ouder bij het kind aanwezig is!
- En last but not least: neem waar je ook gaat een banaan mee! Op die manier kan je direct reageren op een mogelijke daling van de bloedsuikerspiegel die hoogsensitieve kinderen snel hebben…door je kind wat vaker kleinere porties te laten eten gedurende de dag voorkom je dit probleem en met een banaan achter de kiezen schijnt meestal binnen enkele minuten weer de zon! Of zoals Siebe zou zeggen; ”mama, er zat een boze trol in mijn buik, maar nu ben ik weer een lieve kabouter”;-)
Is jouw hoogsensitieve kind ook wel eens een boze trol en heb je aanvullende tips? Ik en andere ouders lezen ze graag! Voel je dus vrij om je reactie achter te laten.