Natuurlijk leren. Leuk?!

natuurlijk leren

Op dit moment ben ik twee boeken aan het lezen over natuurlijk leren. Eigenlijk wel meer, maar ik houd het voor dit blog even bij twee. Het ene boek heet Radical Unschooling door Dayna Martin en het ander Free to Learn  van Peter Gray.

Beide boeken prikkelen mijn passie om vrij te zijn in hoe en wat je leert. Dayna en Peter schrijven uit eigen, respectievelijk persoonlijke en wetenschappelijke, ervaring over hoe je kinderen in hun opgroeien vrij kan laten, zodat ze zelf ontdekken wat hun passie is en hoe ze dit zelf het beste kunnen vormgeven.

Beide schrijven over het vanzelfsprekende zelfvertrouwen wat dit kinderen meegeeft, in plaats een aangeleerde afhankelijkheid van goedbedoeld controlerende ouders en scholen. Aanraders om te lezen voor iedereen met hoogsensitieve kinderen!

Tot zover de theorie.

En natuurlijk is de praktijk een stuk uitdagender. Mijn zoon van bijna twee gaat lekker zijn eigen gang en is onstuitbaar in zijn wil om te ontdekken. Ik vind dit leuk en wil hem alle ruimte geven om dit te doen.

Maar af en toe bereikt dit ook mijn grenzen, of vaak beter gezegd, de grenzen die ik aanhoud vanuit wat ik zelf heb aangeleerd. Aangeleerd van mijn (voor)ouders over wat wel en niet hoort, aangeleerd op school over hoe je wat doet en hoe niet.

En als het dan bij mij begint te borrelen als mijn zoon vol enthousiasme alle voortuinen in de wijk betreed en met de brievenbus gaat klepperen, doe ik er goed aan om even te kijken wat er bij mijzelf gebeurt.

Ik heb enigszins gekromde tenen en mijn neiging is om hem uit te tuin te praten door uit te gaan leggen dat de mensen die er wonen dit niet fijn vinden (is dat zo?), dat de tuin van hun is (ja, dus?), dat we naar huis moeten (wie zegt dat?) en het hoog tijd is voor lunch (heeft ze honger dan?).

Natuurlijk leren is mooi en ik sta er volledig achter, maar het roept wel wat oude overtuigingen uit generaties protestantisme en calvinisme op. Tijd voor een lenteschoonmaak dus! Op naar plezier in het le(r)(v)en.

door: Gastblogger

Ik ben heel benieuwd naar jouw visie, dus ik stel je reactie hieronder zeer op prijs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven