Veranderingen zijn niet altijd even makkelijk!
Helaas kunnen wij er niet onderuit…….
Ons hele leven bestaat uit veranderingen. Soms zijn ze heel ingrijpend zoals een verhuizing, trouwen, een andere baan, een scheiding. Meestal zijn ze gelukkig wat minder heftig zoals weer aan het werk na een vakantie, een andere auto etc.
De meeste mensen houden niet van veranderingen omdat het vertrouwde plaatsmaakt voor het onbekende. Voor HSP-ers voelt dit extra beangstigend omdat zij zich door deze veranderingen niet meer veilig voelen en dit hun functioneren aanzienlijk kan belemmeren.
Zelf heb ik een zoon van 12 die langzaamaan begint te puberen en behoorlijk hoogsensitief is. Na de zomer is hij naar de middelbare school gegaan, wat een enorme verandering! Vanuit de veilige wereld van de basisschool met de vaste vrienden, de vaste regels vanaf zijn vierde levensjaar, nu naar een hele andere cultuur!
Elk uur een andere leerkracht, een hele andere omgeving, andere kinderen, een andere fietsroute naar school, sjouwen met een zware boekentas, zelf voor je zaakjes op moeten komen en nog veel meer!
Dat soort veranderingen hakken er enorm in bij een HSP kind, een kind dat bovendien ook nog eens een leeftijd begint te krijgen waarin het op zoek gaat naar zijn identiteit. Dat is lastig zoeken als er net zoveel aan het veranderen is!
Puberen en hoogsensitief zijn, een lastige combinatie!
En al deze nieuwe prikkels die binnenkomen hebben heel duidelijk zijn weerslag op mijn zoon. In het begin, toen alles nog nieuw was, kwam hij elke dag heel enthousiast thuis, vol met verhalen, stralende ogen, stoere praat, heerlijk!
”Het gaat goed”, zo dacht ik. Ik had beter moeten weten; sinds een paar dagen gaat het helemaal niet goed! Hij is ontzettend dwars, grote mond, geen huiswerk meer willen maken, niet willen opstaan, en vaak om hele kleine dingetjes ontzettend uit zijn dak gaan.
Hoe ga je nu om met zo’n dwarse puber? Want dit is een verandering waar niet aan te ontkomen valt…ze moeten allemaal een keer naar de middelbare school! Hier mijn persoonlijke tips die jou als ouder van een hoogsensitieve puber misschien ook wel van pas zullen komen:
- Belangrijk is dat er een goede voorbereiding is (en dat geldt voor elke verandering). Bereid je kind voor op een verandering door er alvast over te praten en dit enkele malen te herhalen.
- In het geval van de nieuwe school hebben mijn oudere twee kinderen verhalen verteld aan de jongste. Verteld over het ieder uur veranderen van lokaal en leerkracht, verteld over het huiswerk, over leuke en minder leuke leerkrachten. Maar ze deden dat wel met veel enthousiasme zodat het op een positieve manier gebracht werd.
- Ga regelmatig de route met je kind fietsen naar de nieuwe school, loop langs de school, bekijk de omgeving, de fietsenhokken, de speelplaats.
- Houd contact met je puber! Wanneer hij uit school komt bespreken we samen de dag. Ik vraag bijvoorbeeld hoe het met elk vak en leerkracht afzonderlijk ging, en dan vooral of ze aardig of streng was vandaag, wat voor huiswerk hij gekregen heeft etc.
- Vervolgens las je een rustmoment in. Even geen school! Hij gaat iets voor zichzelf doen, wat hij leuk vindt, waar hij van kan ontspannen. Even alle prikkels van de dag kwijtraken!
- Daarna is het dan toch echt tijd voor huiswerk!
- Vervolgens komt er weer een moment van ontspanning en vaak ook de ontlading. Lekker bewegen, balletje trappen buiten, hardlopen, lachen vooral ook veel lachen!
Lachen is de bevrijding van de emoties!
Maar het belangrijkste is vooral toch om hem te begrijpen! Te begrijpen dat hij dwars is en hem ook uitleggen hoe het komt! ”Er zijn zoveel veranderingen jongen (noem de veranderingen op), het is logisch dat het een warboel in je hoofd is”.
Wanneer je kind leert zichzelf te begrijpen, en daardoor dus te accepteren, zal hij ook leren met zichzelf om te gaan. Op een gegeven moment leren en weten wat goed voor hem is. Dat is een lange weg en het is onontbeerlijk als ouders om hem daarin te begeleiden!
Ik lees graag onder deze blog hoe jullie omgaan met de veranderingen waar jullie hoogsensitieve jonge kind of puber mee te maken krijgt en wellicht ook hoe je zelf met veranderingen omgaat, want vergeet niet, wij zijn de spiegels voor onze kinderen!
Geef een reactie