Rust, reinheid en regelmaat: tips voor jouw hoogsensitieve kind

Ouderwetse mantra of succesfactor in de opvoeding?

rust, reinheid en regelmaat voor jouw hooggevoelig kindRust, reinheid en regelmaat: onze oma’s en moeders kregen het met de paplepel ingegoten en baby’s overal ter wereld varen er nog steeds wel bij.

Sommige mensen vinden het ouderwets, maar ik denk dat deze ”ouderwetse” waarden nog steeds heel actueel zijn voor een succesvolle opvoeding? Zeker als je hoogsensitieve kinderen hebt!

Hoogsensitieve kinderen willen namelijk zoveel mogelijk ordening, structuur en rust momenten ervaren. Dit biedt overzicht, duidelijkheid en de mogelijkheid om prikkels te verwerken. De combinatie van die 3 elementen maakt dat een hoogsensitief kind zich veilig voelt en bij zichzelf kan blijven….waardoor het dus meer plezier ervaart.

Zeker tijdens de vakantieperiode waarin ordening, structuur en rust vaak missen, kan je dus aanzienlijk meer ”probleemgedrag” ervaren, omdat de dagelijkse gang van zaken ineens drastisch verandert en jouw hoogsensitieve kind hierdoor van slag kan raken…..het ervaart stress!

Probeer dus om tijdens de vakantie (en ja, dus ook als je niet thuis bent maar heerlijk op een camping of in een hotel vertoeft) de dagen zoveel mogelijk voorspelbaar te houden door een ”vast” patroon te hanteren.

Dit betekent zo veel mogelijk op vaste tijden en volgens een vast patroon opstaan, eten en gaan slapen. Ook is het handig om het wassen, in bad gaan of douchen volgens vaste gewoonten te laten verlopen. Het geeft jouw hoogsensitieve kind namelijk vertrouwen en zekerheid als het weet hoe de dag eruitziet, ook als school nu even niet in het ritueel is opgenomen.

Ga je ergens naartoe (een dagje pretpark, zwembad, strand of een verre reis)? Leg dan van te voren uit waar je heen gaat, wat je gaat doen, hoe lang het gaat duren en laat er zo mogelijk foto’s en plaatjes van zien zodat jouw HSK zich er een voorstelling van kan maken. Is je kind al wat ouder, dan is het leuk om samen op de computer deze plaatjes te verzamelen, uit te printen en er bijvoorbeeld een collage van te maken. Ben je nog leuk samen bezig ook;-)

Ook al heb je het gevoel dat je zoveel mogelijk uit je vakantie wilt halen door diverse leuke dingen op 1 dag te doen, toch adviseer ik je echt om niet te veel uitjes (op 1 dag) te plannen. Houd rekening met de lage prikkeldrempel van jouw hoogsensitieve kind en gun het zijn rustmomenten.

Doe je dit niet, kan je dit duur komen te staan….een flinke woede-aanval kan dan het gevolg zijn omdat jouw hoogsensitieve kind de overload aan prikkels niet kan verwerken. Weet dat jouw kind dit niet zelf aan kan geven, dus het is voor jou als ouder een taak om ”bijtank” momentjes in te lassen. Dat leuke pretpark is er morgen ook nog;-)

Verblijf je tijdens je vakantie niet in een vertrouwde omgeving, laat dan jouw gevoelige kind iets van huis meenemen waar het zich veilig en prettig bij voelt. Uiteraard de favoriete speen, knuffel of pop (ik ken ze allemaal;-0), maar te denken valt ook aan bijvoorbeeld een fotolijstje met een dierbare foto, een eigen kussen of dekentje en de vaste voorleesboeken natuurlijk. Op die manier kan je de vreemde kamer waar je kind moet slapen iets eigens meegeven zodat jouw gevoelige kind zich op zijn gemak voelt.

Zorg ook dat de plek waar je verblijft opgeruimd en schoon is. Niet alleen zorgt dit voor rust in het hoofd van jouw hoogsensitieve kind, het geeft jou als (hoogsensitieve) ouder ook een opgeruimde geest en een beter humeur;-)!

Voor een goede nachtrust is het van belang dat de kamer waar jouw kind slaapt voldoende geventileerd en verduisterd kan worden (hoogsensitieve kinderen zijn heel temperatuur-  en lichtgevoelig). Houd hier dus op voorhand rekening mee en neem bij gebrek aan airco indien mogelijk een ventilator mee en bijvoorbeeld zwarte vuilniszakken zodat je het slaapkamerraam (extra) kunt verduisteren. Een goed uitgerust kind is voor iedere ouder een zegen;-)

Ik hoop dat deze tips je op weg helpen  tijdens je vakantie! Heb je vragen over mijn producten en/of diensten stuur me gerust een Whatsapp met je vraag! nog leuke aanvullingen die andere ouders op weg kunnen helpen dan nodig ik je van harte uit onder dit blog een reactie achter te laten.

Fijne vakantie:-) 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven