Dag Sinterklaasje!
Bijna is het zover….Sinterklaas vertrekt weer naar Spanje…hoera!!! Nog 1 dag en dan zit ook bij ons pakjesavond er weer op en kan de rust wederkeren….Leuk feest hoor, maar wat die man al niet aan commotie teweeg brengt ieder jaar…..zeker voor een gezin met hoogsensitieve kinderen geen relaxte periode.
Sinterklaas intocht (spannend), schoen zetten (spannend), Sinterklaasjournaal (spannend, want komt die boot nog wel aan als Sinterklaas zijn staf niet kan vinden), Pakjesavond en de verplichtingen die eromheen hangen waardoor je vaak in groot gezelschap verkeert (spannend) en misschien zelfs wel Sinterklaas en zijn Pieten op bezoek krijgt (spannend, spannend, spannend)!
Deze periode heeft, naast dat ik het ergens ook wel gezellig vind, vooral zijn weerslag op onze oudste zoon van 4,5 die, naast dat hij veel opmerkt, alles heel intens beleeft…zo ook ons grootste volksfeest! En dat merken wij niet alleen thuis….
Sinterklaas stress en hoogsensitieve kinderen
We hadden op basis van 2 jaar geleden, toen hij zichzelf letterlijk ziek had gemaakt, en vorig jaar, toen we de langste woede-aanval ooit hebben mogen meemaken (1,5 uur brullen en gillen) besloten hem dit jaar niet te ver van te voren in te lichten over het feit dat Sinterklaas weer op weg was naar Nederland.
Op zich een goede zet, maar helaas kan je niet alle prikkels buiten de deur houden en ontkom je met een schoolgaand kind niet aan het Sint & Piet virus….de klas is versierd in thema dus overal hangen zwarte pieten, alle knutselwerkjes zijn gericht op Sinterklaas, alle verhaaltjes gaan over Sinterklaas, ze mogen hun schoen zetten op school en natuurlijk komen ook de pieten langs om te strooien etc.
Super gezellig en hartstikke leuk….toch? Ja, vooral voor de ouders (alhoewel;-)! Want voor een hoogsensitief kind is deze periode (en dat heb je vast zelf al gemerkt) helemaal niet zo leuk…….het is vooral heel spannend en dus best een beetje eng….en dat uit zich bij onze zoon in wat ik noem Sinterklaas-stress.
Direct na de intocht merkten we dat :
- hij steeds drukker werd (een AHDH-er zou erbij verbleken:-)
- hij instructies niet goed in zich op nam (niet luisteren)
- hij heel veel vragen ging stellen (doet ie normaal al maar nu helemaal)
- hij lastig in slaap kon komen door al die pieten op het dak (normaal geen probleem)
- hij vroeg wakker werd (en we hadden een aardige uitslaper)
- hij sneller moe en uit zijn hum was (bankhangen en geen fut om iets anders te doen)
- hij vergroeide met zijn speen (hij was al verslaafd, maar nu extra)
- hij niet meer naar school wilde (mama, ik ben ziek)
Prikkels, prikkels, prikkels
Natuurlijk had ik al lang door dat dit vooral te wijten was aan die man met die witte baard maar het was pas toen de juf mij vorige week aansprak, dat ik begreep dat het toch wel erg diep zit. Zij vroeg zich namelijk bezorgd af of onze zoon wellicht een blaasontsteking had.
Wat verbaasd keek ik haar aan en vroeg ”hoezo”? Wat bleek: al sinds de intocht van de goedheiligman (en het aangepaste Sint-programma in de klas) presteerde meneertje het iedere ochtend tijdens het kringgesprek wel 9 keer naar het toilet te gaan……om te plassen! Ineens begreep ik waarom hij die week al meermaals een ongelukje had gehad in de klas.
Arm ventje….wat een prikkels moet hij hebben ervaren dat zijn lijfje er zo op reageert. Thuis heb ik hier niets van gemerkt (prikkelvrije zone’s zonder Sint!) Er ging bij mij natuurlijk meteen een belletje rinkelen en ik kon juf dan ook direct duidelijk maken dat hier geen lichamelijk probleem aan ten grondslag lag……maar dat Sinterklaas de grote boosdoener was! Ik zie haar nog een wenkbrauw optrekken.
Lichamelijke ongemakken
Ik heb haar verteld dat hoogsensitieve kinderen deze periode en alle prikkels die daarbij horen (zoals een versierde klas, zenuwachtige kindjes, spannende verhaaltjes, pieten die op school hebben geslapen en de klas op zijn kop hebben gezet) als zeer intens beleven omdat zij alles tegelijk ervaren en de zintuigen op scherp staan. Dit kan zich uiten in lichamelijke klachten, veel plassen, buikpijn en hoofdpijn zijn hiervan de meest voorkomende.
Hoewel ik eigenlijk verwachtte dat dit bekend was, bleek toch maar weer eens dat de kennis die ik heb over dit onderwerp nog lang niet is doorgedrongen op de meeste scholen. Het eerste wat juf zei was namelijk: ”ja, maar het is toch super sfeervol in de klas”!
En dat lijkt op het oog ook zo…maar wij volwassenen kunnen nou eenmaal beter omgaan met alle indrukken. Een hoogsensitief kind, die deze immense hoeveelheid prikkels ongefilterd binnenkrijgt, kan dat nog niet. Die prikkels zorgen voor stress en die stress zorgt voor allerlei ongemakken.
Gelukkig staat juf altijd open voor mijn uitleg (Mendel je bent een topper;-) en heb ik haar gevraagd mijn kind de komende tijd toestemming te geven extra naar het toilet te gaan (een kind moet kunnen plassen als hij dat aangeeft!) en af en toe even alleen te laten spelen in een rustige hoek van de klas. Ik zelf zorg er nu steeds voor dat we voor dat we de klas ingaan nog even naar het toilet gaan…ook als hij niet moet (zoals hij zelf steeds zegt;-) En dat werkt!
Zo zie je maar weer eens hoe hoogsensitiviteit zich bij kinderen kan uiten. Ga er dus niet vanuit dat de leerkracht dit zonder meer zal herkennen….ze hebben veelal jouw hulp (nog) nodig om dit te kunnen plaatsen. Door op een vriendelijke manier voor je kind op te komen en zijn behoeften aan te kaarten kan je het met een beetje medewerking van juf of meester ook in de klas een stuk aangenamer maken voor je kind. En dit beperkt zich uiteraard niet alleen tot de feestdagen, maar voor alle dagen van het jaar;-)
Mocht je nog pakjesavond vieren dan wens ik je veel plezier en zo min mogelijk stress. Ik hoor graag van je hoe jouw hoogsensitieve kind deze Sinterklaas heeft overleefd en of en hoe jij de stress buiten de deur hebt weten te houden. Laat gerust je reactie achter….hebben alle ouders profijt van!