Gevoelens afschermen of juist niet?
Er wordt vaak tegen hoogsensitieve personen gezegd dat ze zich moeten leren afschermen om niet alles wat ze voelen binnen te laten komen. Dit is in mijn ogen niet juist.
Als kind hebben we ervaren dat de dingen die we voelden pijn deden. Van daaruit hebben we besloten om niet alles meer te willen voelen. Met als gevolg dat we als volwassenen veel angst en verzet hebben ontwikkeld tegen alles wat er aan prikkels bij ons binnen komt. We zijn daardoor vaak steeds meer gaan onderdrukken.
Met een soort hoge drukpan effect als gevolg. Eens in de zoveel tijd barsten de emoties eruit door middel van een huilbui of woede uitbarsting. Waardoor het sterke voelen meer een zwakte dan een kracht is geworden.
Sensitiviteit inzetten als kracht
Hoe kun je deze sensitiviteit weer omzetten tot een kracht? Juist door bereid te zijn alles te voelen. Als je zonder verzet en oordeel alles er laat zijn, dan ben je transparant geworden en gaan de prikkels door jou heen in plaats van dat ze aan je blijven plakken.
We denken echter dat we dit niet aan kunnen. Maar dit is gestoeld op oude ervaringen. Dingen die als kind overweldigend waren. Maar als volwassenen kunnen we deze dragen.
In het moment aanwezig blijven bij het gevoel zonder er een verhaal van te maken of je te laten leiden door gedachten als ‘ik wil dit niet’ of ‘ik kan dit niet’. Dan komt er letterlijk ontspanning en ruimte.
Strategieën om de pijn niet te voelen
Ook onze kinderen kunnen we dit leren. Want al heel vroeg beginnen ze met het ontwikkelen van strategieën om maar niet de pijn te hoeven voelen van afwijzing, onzekerheid en dergelijke. Ingeborg Bosch beschrijft deze strategieën heel goed in haar boek Past Reality Integration.
De een richt zich meer op valse hoop en zal extra hard z’n best gaan doen om geliefd te zijn. De ander schiet in valse macht door zich te uiten in boosheid, wat heel even het gevoel kan geven dat je in controle bent.
Maar ook de primaire afweer, ik ben niet ok, is een strategie. Op deze manier hoef je ook de pijn niet te voelen, want iedere keer neemt de gedachte ‘zie je wel ik ben niet ok’ het over.
Kinderen leren met aandacht gevoel te doorleven
Zouden we onze kinderen leren om met aandacht bij hun gevoelens te blijven zonder er oordelen en verhalen over te maken dan geeft ook hen dit de ruimte om ontspannen te blijven.
Juist ook voor intelligente kinderen is dit extreem belangrijk want zij zullen nog meer geneigd zijn om wat ze voelen met hun hoofd te begrijpen. Iets wat we in deze maatschappij vaak als een goede eigenschap zien, wat kan het kind zich goed verklaren…
Maar uiteindelijk is het een manier om niet met open armen alle fysieke en emotionele sensaties door ons heen te laten gaan. Leer je kind dus gewaar worden van wat er in hem/haar speelt en het zal in staat zijn in vrijheid zichzelf te blijven!
Mindfulness werkt voor hoogsensitieve kinderen
Nou vraag je je misschien af hoe je dit doet. Mindfulness kan hierbij goed helpen. En dat hoeft helemaal niet door iedere dag een bepaalde tijd te mediteren.
Wat bijvoorbeeld al enorm helpt is bij heftige emoties je hand op de buik van het kind te leggen zodat het z’n aandacht op z’n buikademhaling richt. Of als het boos is deze energie eruit stampen. Nog een mooie is het kind bij pijn vragen waar het dit voelt in z’n lichaam en welke kleur en vorm het heeft.
En vervolgens kun je dan na een tijdje dezelfde vragen nog eens stellen waardoor het kind ervaart dat emoties veranderen. Door er namelijk een label op te plakken in de vorm van bijvoorbeeld boos, verdriet of angst maken we het iets vasts, maar emoties zijn slechts energie in verandering.
Tot slot kan het nog nuttig zijn om bij onzekerheid je kind te laten visualiseren dat het net zo stevig staat als een boom, waarbij de wortels diep de grond in gaan. Door dit regelmatig te doen zal je kind merken dat hij letterlijk steviger staat. bovendien is het een hele goede grondingsoefening waardoor ook prikkels makkelijker kunnen afvloeien!
Ik wens je veel succes met deze oefeningen en ben heel benieuwd welke aanvullingen jij hebt die bij jouw kind goed werken! Deel je ze onder het blog? Je helpt er weer een hoop andere ouders mee!
Dit artikel is een bijdrage van Anouk van der Schans. Zij heeft een praktijk voor bewust-zijn en bewust ouderschap.