Mijn Top 10 persoonlijke ontprikkeltips voor HSP ouders

mijn top 10 ontprikkeltips

Ontprikkeltips & Valkuilen

Als hoogsensitieve thuiswerk moeder van een hoogsensitieve peuter en kleuter, loopt het ook in mijn hoofd soms over.

Opvoeding, school, huishouden, coaching & healingpraktijk aan huis, landelijke website…ik geef altijd 100% en goed is nooit goed genoeg. Nu is alle ballen in de lucht houden absoluut 1 van mijn talenten, maar het is ook een grote valkuil als ik niet oppas.

Dat merkte ik toen ik in onlangs een week ”verplicht” met 10 vriendinnen op jubileumvakantie was in Portugal. Een hele week in een kast van een huis, met alleen maar zon, zwembad, lekker eten, goede gesprekken en een topexcursie naar Sevilla als kers op de taart:-)

Mijn grootste IN-zicht

Het was FANTASTISCH…wat een cadeau had ik mijzelf gegeven door toch mee te gaan (want van te voren speelde er natuurlijk allerlei bezwaren door mijn hoofd waardoor ik mijzelf toch weer op de 2de plek dreigde te zetten).

Even een week puur voor mijzelf…de eerste in 5 jaar! Geen kinderen die om aandacht vroegen, geen was of boodschappen die gedaan moesten worden, geen avondeten koken en serveren…kortom, geen verplichtingen behalve mijzelf eens even heerlijk te verwennen in een oase van RUST…..op zijn tijd echt een must voor HSP-ers!

Wat een verademing om eens even de boel de boel te laten en me naast moeder en ondernemer ook weer Sabrina te voelen! Begrijp mij niet verkeerd, ik ben dol op mijn kinderen, zij zijn het licht in mijn leven….maar het is als hoogsensitieve mama en ondernemer soms gewoon extra zwaar en dan maak ik zelf graag gebruik van mijn ontprikkeltips!

Mijn grootste IN-zicht tijdens deze week weg van huis en haard was dat ik vergeet dat ook ik een zeer gevoelig zenuwstelsel heb, dat ik daarom meer mijn grenzen mag aangeven en vaker tijd moet maken voor MIJ! Even ontprikkelen, en weer tot rust komen in het koppie.

Mijn persoonlijke ontprikkeltips voor HSP-ers

Er zijn talloze manieren om te ontspannen, om je brein even rust te gunnen van alle hectiek van de dag. Doe je dit niet dan zal je als HSP-er extra snel een ”overspannen” zenuwstelsel ervaren en dat kan leiden tot chronische stress. Op termijn raakt je hormoonhuishouding in de war met alle gevolgen van dien.

Hier volgen 10 ontprikkeltips die je zelf makkelijk kunt oppakken…..maar je moet ze wel DOEN om het verschil te ervaren:

  1. Plan zoals ik een week, een weekend of een middagje voor jezelf (ja, dit vergt PLANNING en je moet er anderen voor inschakelen….voel je niet bezwaard…DOE het gewoon!)
  2. Pak een geliefde hobby op die je lang niet hebt gedaan (je hebt er recht op en doen wat je leuk en inspirerend  vindt zorgt voor ontspanning!)
  3. Stap iedere avond even onder de warme douche/in bad (hiermee spoel je a.h.w. de prikkels van de dag eraf)
  4. Doe een activiteit waardoor je jouw lichaam goed kunt aarden en je goed in je lichaam komt (wandelen, sporten, dansen, yoga etc.)
  5. Maak je aura kleiner (trek je aura, de levensenergie die om jou heen is en alle energieën opneemt, bewust een stukje dichter naar je toe door je voor te stellen dat er handvatten aan de binnenzijde zitten waarmee je jouw aura dichter naar je toe trekt, op een afstand die voor jou prettig voelt)
  6. Lees een goed boek/ kijk je favoriete serie (even uit de werkelijkheid en uit je hoofd)
  7. Ga eens een uur eerder naar bed (HSP-ers hebben over het algemeen meer slaap nodig en tijdens je rem-slaap kan je lichaam zichzelf herstellen)
  8. Mediteer: keer met je aandacht naar binnen en voel wat er te voelen is zonder oordeel en zonder je hoofd te gebruiken (voelen doe je in je lichaam….bewoon je lichaam waardoor je sterker staat. Vind je dit lastig dan is een geleidemeditatie heel geschikt.)
  9. Onderga een ontspannen energy healing waardoor jouw levensenergie weer goed kan doorstromen. Dit kan ook heel goed op afstand, zoals vele van mijn cliënten inmiddels hebben mogen ervaren.
  10. Draag een magneethart (de aardende en ontgiftende werking heeft direct effect op de hoeveelheid prikkels in je lichaam!)

Mijn BONUSTIP is echter te allen tijde: Focus je je meermaals per dag bewust op je ademhaling en zorg ervoor dat je vanuit je buik ademt…..ademen vanuit het middenrif betekent dat je stresshormonen aanmaakt….en dat is nu juist wat we willen voorkomen! Leg je platte hand op je buik, zo’n 3 cm onder je navel en blaas je buik bij iedere inademing op als een ballon, waardoor je hand naar buiten wordt geduwd.

Als je dit niet gewend bent, is dit even lastig….het vergt dus oefening. Maar door je dit aan te leren, heb je wel de beste tool in handen om jezelf direct te ont-spannen. Soms zijn de simpelste dingen het meest effectief;-)

Misschien ken je de meeste ontprikkeltips al maar het ook echt doen is het moeilijkste…terwijl het in alles doorwerkt en ervoor zorgt dat je veel meer ontspannen kunt opvoeden. Wil je meer informatie of advies over mijn diensten en producten? Stuur me je vragen gerust via MAIL of Whatsapp!

Welke aanvullende tips heb jij die echt het verschil kunnen maken? Deel je ze hieronder zodat andere moeders er hun voordeel mee kunnen doen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven