Gevoelig Kind

Bewuste op weg naar een gelukkig gevoelig gezin

  • Home
  • Gratis Happy HSP Tips
    • Gratis Ecourse
    • Gratis Breinrijmpjes
    • Gratis artikelen
    • HSP Snel Test
  • Happy HSPrintables
  • Breinmeditatie Methode
    • De Regenboogtrap MP3
    • De Piekerballon MP3
    • De TafelTopper MP3
    • Ontspannen Opvoeden MP3
    • Loslaten in Liefde MP3
    • Reis Naar Jouw Innerlijke Godin MP3
    • Breinmeditaties: Praktische MP3 luisterinstructies
  • Magneethart
  • Over Sabrina
    • High Energy Healing voor HSP
  • Contact

Mijn gevoelig kind is mijn #1 Guru!

12 december 2022 Door Sabrina van Dijk

Mijn Gevoelig Kind: Vandaag ben ik precies 10 jaar moeder van mijn gevoelige oudste kanjer en vlogger in de dop! Ik realiseerde me gisteravond tijdens mijn jaarlijkse trip “down memory lane” dat ik vanaf nu niet alleen een tiener in huis heb maar ook al een decennium lang mama ben….Wat een bijzonder gevoel is dat!

Gevoelig Kind was er als platform zonder hem nooit geweest, want alles wat ik als Happy HSP gezinscoach voor HSP en HB kinderen en hun ouders creëer, uitdraag, adviseer en steeds bijleer is geïnspireerd (geweest) op de behoeften van mijn zeer gevoelige, slimme, autonome kind met een sterke wil die de wereld zo intens beleeft en een heel andere aanpak vergt in de begeleiding dan een gemiddeld kind.

In mijn zoektocht voor hem, waarbij ik een bibliotheek aan boeken, cursussen en masterclasses verslond en mij steeds verder specialiseerde in HSP én HB, eerst door in 2012 de opleiding Sensikids Coach af te ronden en in juni 2019 HB professional af te ronden, en diverse specialisatiemodules rondom hoogesnsitiviteit en hoogbegaafdheid, kwam ik erachter dat ik zelf ook HB ben….en dat veranderde alles! Want door de kennis die ik opdeed door (zelf)studie en masterclass

Je kunt dus stellen dat hij mijn gevoelig kind en grote inspirator is. In 10 jaar heb ik een hele weg met hem afgelegd…en wat is hij goed uit de verf gekomen…ondanks:

  • zijn hoge prikkelgevoeligheid
  • beelddenken
  • perfectionisme
  • faalangst
  • relatief onderpresteren
  • een scheiding op 5 jarige leeftijd
  • een wissel van school op zijn 6de door pesten
  • ogen die door een gat in zijn hoofd niet goed samenwerkten waardoor het leren bemoeilijkt werd
  • primaire reflexen die nog niet geïntegreerd waren
  • en onlangs nog het nieuws dat hij uitzonderlijk hoogbegaafd is, wat voor hem (en school) een totaal nieuw gegeven was

We zijn van ver gekomen…

Waar ik maar mee wil zeggen dat je vertrouwen mag houden in jezelf en jouw gevoelig kind…en het proces van vallen en opstaan waarin je als ouder vanuit bewustzijn, intuïtie en kennis iedere dag steeds meer bijleert over jóuw kind en zijn behoeften en de spiegel die hij/zij je voorhoudt.

En dat je niet hoeft te schromen om hulp te vragen…er zit nl. geen handleiding bij de geboorte van je gevoelige intense kind (of die nu hoogsensitief of hoogbegaafd is), die een wezenlijk andere benadering nodig heeft om zichzelf en de wereld om hem heen, die zo intens ervaren wordt, goed te kunnen plaatsen en begrijpen.

Het getuigt van moed en kracht om een professional met kennis en ervaring in te vliegen als het water je aan de lippen staat…en liever nog eerder zodat je vol vertrouwen in verbinding met je kind kunt zijn en blijven.

Dat is altijd mijn eerste missie en uitgangspunt geweest, zowel als moeder maar ook als coach, want uiteindelijk is rust & harmonie de basis voor een gelukkig mijn gevoelig kind gezin….en dat is de investering in tijd, energie en geld meer dan waard omdat het je in korte tijd zoveel kan opleveren.

Mijn Gevoelig Kind

Ieder jaar schrijf ik met hun verjaardag een gedicht voor mijn kinderen en vannacht kwamen deze woorden uit mijn pen:

10 jaar

10 jaar is niet zomaar jarig
10 jaar is echt cool
Een tiener ben je nu vandaag
En dat is echt een gaaf gevoel!

Want je wordt steeds meer een grote kerel
Een zelfstandige gozer die weet wat hij wil en kan…
Soms nog wat onzeker is 
Maar in de actie schiet als je een doel hebt, daar leert zelfs mama nog wat van

Al 10 jaar ben je mijn grote, eerste liefde
Al 10 jaar ben je mijn gevoelige, slimme schat
Al 10 jaar steun, stuur en stimuleer ik jou
En wat heb je daar veel aan gehad

Want ondanks je intense beleving van de wereld, ben je een Heerlijk Stabiel Persoontje die blijft groeien…iedere dag een beetje meer…
Jij bent mijn stoere krullenbol, mijn guru en mijn grote voorbeeld
Waar ik met heel veel plezier van geniet en leer

Al vloggend en expirimenterend ga je vol vertrouwen op weg naar de pubertijd
Een nieuwe spannende periode breekt nu aan
Maar jij komt er wel, geheid!

Lieve schat, je bent mijn kanjer 
Ik hou van jou, veel verder dan heen en terug naar de maan
Jij bent de brandstof voor mijn missie
Jij bent de reden voor mijn bestaan

Alle liefs voor je 10de verjaardag❤️
Mama

Wat zijn de 5 dingen die jouw kind heel goed kan?

Ik ben zó trots op dat jong…ondanks zijn hypergevoeligheid gaat hij helemaal zijn eigen weg, is totaal authentiek in wat hij doet en als hij zo door gaat kan ie nog wel eens heel ver komen. Wil jij meer weten over mijn producten, stuur me gerust een bericht via Whatsapp!

Mits hij intrinsiek gemotiveerd is en van daaruit zijn talenten kan en mag vormgeven. Zoals hij deed in deze vlog….

Door hem een script te laten maken over dingen die andere nog niet van hem wisten, kwamen spontaan zijn sterke punten naar voren…die hij anders nooit zo makkelijk benoemt of zich eigenlijk voor verschuilt.

Door vanuit het talent in te steken, rolde het er zo uit….prachtig en versterkend om te zien.

Hopelijk mag deze vlog jouw zoon of dochter inspireren en laten nadenken over hun sterke kanten, hun talenten…want die verdienen het om benoemd te worden en te tonen…zodat ze kunnen shinen, zelfs in een wereld die soms zo overweldigt! Wil jij

Categorie: HSP & Spiritualiteit, HSP en Spiritualiteit Tags: beelddenken, breinmeditaties, de piekerballon, de regenboogtrap, faalangst, gevoelig kind, gevoeligkind, happy hsp coch, hoogsensitief, hoogsensitief kind, hoogsensitieve kind, hoogsensitieve ouders, hoogsensitiviteit, hsp, hsp en hb, hsp en hb kinderen, onderpresteren, perfectionisme, piekerballon, regenboogtrap, Sabrina van Dijk, scheing ouders, school uitval, sensi kids coach, thuiszitters, vlogger

Ieder kind zijn unieke talent!

8 december 2022 Door Sabrina van Dijk Reageer

Wordt jouw hoogsensitieve kind niet gezien op school?

TAELNT IS TE LEREN

Ieder kind is uniek. Uniek in zijn karakter, behoeften, leerstijl en kwaliteiten. Dat geldt natuurlijk ook voor het hoogsensitieve kind. Je zou denken dat hier in het onderwijs inmiddels meer oog voor zou zijn. Helaas krijg ik nog regelmatig van ouders te horen dat hun hoogsensitieve kind op school niet uit de verf komt en vaak onterecht (al is het nog zo onbedoeld) in een hokje wordt geplaatst.

Dat de leraar in kwestie heeft geconstateerd dat hun kind niet kan meekomen, geen interesse heeft in de lesstof, de informatie niet begrijpt, snel afgeleid is, zich moeilijk kan concentreren, lastig gedrag vertoont, onderpresteert etc. maar dat er thuis vaak een heel ander beeld heerst van datzelfde kind.

Als het gedrag en de leerprestaties van het gevoelige kind niet binnen afzienbare tijd veranderen, ligt een doorverwijzing naar een leger hulplijnen in de vorm van psychologen, kindertherapeuten en kinderartsen snel op de loer en wordt vaak al voorzichtig gezinspeeld op ‘’speciaal onderwijs’’.

Voor je het weet zit je als ouders in de spreekwoordelijke molen omdat school de specifieke behoeften van jouw gevoelige kind, dat juist vaak zeer intelligent is, niet herkent en erkent. Iets wat overigens niet alleen opgaat voor hoogsensitieve kinderen!

Het hoogsensitieve kind en onderpresteren

Wat mij betreft de start van een vicieuze cirkel van nog meer onderpresteren, nog minder zelfvertrouwen en (gedrag)problemen bij het kind wat ouders vaak tot wanhoop drijft. Als moeder en coach voor hoogsensitieve kinderen en hun ouders gaat het mij telkens weer aan het hart om te vernemen dat een gevoelig kind een label opgeplakt krijgt zonder dat er daadwerkelijk is gekeken naar zijn individuele talenten, leervoorkeuren, behoeften en mogelijkheden!

Zonder sarcastisch te willen zijn, maar zouden de juffen en meesters van tegenwoordig op de PABO wel eens gehoord hebben van de term meervoudige intelligenties en talenten benadering of is de strenge vinger van de onderwijsinspectie en bezuinigende stem van Den Haag zover doorgeklonken in onderwijsland dat er geen tijd meer kan worden gevonden om de talenten te ontdekken die als een schat in ieder kind besloten ligt? Wat mij betreft het hoofddoel van onderwijs!

Meervoudige intelligenties: hoe je slim bent

Volgens de Amerikaanse psycholoog Gardner beschikt ieder mens over meerdere talenten die niet met een IQ-test te meten zijn (de theorie/filosofie van de ”meervoudige intelligenties”) Sommige zijn heel sterk ontwikkeld, andere zijn weer minder sterk aanwezig maar allen zijn het vaardigheden die volgens hem ontwikkeld kunnen worden. 

Bij meervoudige intelligenties draait het niet om de vraag hoe slim je bent maar HOE je slim bent en dus op welke manier je het beste leert. 

ieder kind zijn eigen talent

Gardner onderscheidt in zijn theorie acht intelligentiegebieden:

  1. Verbaal-linguistisch
  2. Logisch-mathematisch
  3. Visueel-ruimtelijk
  4. Muzikaal-ritmisch
  5. Lichamelijk-kinesthetisch
  6. Naturalistisch
  7. Interpersoonlijk
  8. Intrapersoonlijk

In zijn onderzoek (waarvan de uitkomsten overigens niet wetenschappelijk bewezen zijn maar voor mij intuitief meer dan goed aanvoelen) werkt Gardner vanuit het idee dat ieder persoon en dus ook ieder kind op zijn eigen manier leert. 

In mijn beleving (en ook uit ervaring met mijn eigen kinderen en talloze jonge clientjes) verklaart dit waarom sommige (gevoelige) kinderen voor de leraar ‘’storend’’ gedrag kunnen vertonen omdat dit hun voorkeur is voor het opnemen van de leerstof, denk aan zingen, wiebelen, lopen, samenwerken etc.. 

Leervoorkeuren als ingang voor optimaal leerresultaat

Maar er is meer! Om een optimaal leerresultaat te behalen is het niet alleen belangrijk om te weten op welke manier iemand graag leert, maar ook in welke situatie (context) de informatie het best beklijft! Het was Manon Ruijters die in 2006 haar theorie over leervoorkeuren ontwikkelde die precies dit stelt. 

Ruijters onderscheidt de volgende 5 situaties:

  1. Een situatie die uitnodigt tot ‘kunst afkijken’: denk aan leren van het kijken naar anderen, je afvragen ‘wat werkt?’ meeliften, overnemen, leren in het echte leven, druk is oké. 
  2. Een situatie die uitnodigt tot ‘participeren’: denk aan het leren in dialoog, met anderen leren, samen iets uitzoeken, onderling vertrouwen. 
  3. Een situatie die uitnodigt tot ‘kennis verwerven’: denk aan met een boek op de bank; een college of lezing, leren van experts, doelgerichtheid. 
  4. Een situatie die uitnodigt tot ‘oefenen’: Denk aan oefenen, training of begeleiding op de werkplek, veiligheid, coaching. 
  5. Een situatie die uitnodigt tot ‘ontdekken’: denk aan het in het diepe springen, nieuwsgierigheid, toeval, creativiteit

Topdown aanpak werkt niet bij hoogsensitieve kinderen

En nou wordt het interessant, want de situatie waarin een kind het best en liefst leert, heeft hij meestal niet zelf in de hand aangezien op de meeste scholen nog steeds een (strenge) topdown aanpak heerst. Hierbij worden kinderen gezien als holle vaten waar gestandaardiseerde kennis op een auditief volgordelijke manier in wordt gegoten en men vervolgens verwacht dat dit blijft hangen.  

Deze aanpak werkt bij hoogsensitieve kinderen (die veelal beelddenkend zijn) zeer contraproductief. Zij hebben behoefte aan een andere, ontvankelijke manier van onderwijzen die tegemoetkomt aan hun gevoelige inborst en specifieke manier van informatie verwerken. Zonder individuele benadering zal dit type kind in de klem komen met alle negatieve gevolgen van dien.  

Aangezien mag worden aangenomen dat ongeveer 15-20% van de kinderen in de klas hoogsensitief is (in overvolle klassen van tegenwoordig dus zeker zo’n 5 kinderen per klas) wordt het dus wel tijd dat hier eens aandacht aan geschonken gaat worden. 

Een andere benadering leidt tot beter resultaat én een gelukkig kind!

Ik zeg overigens niet dat alle scholen zo te werk gaan, want ik ken er een handjevol die het ondanks strenge inspecties en minder subsidie toch vanuit een nieuwe invalshoek durft te benaderen waarbij talent van het kind voorop staat en ieder kind als individu wordt gezien met een aanpak op maat. 

Daarbij begrijp ik heel goed dat docenten het niet makkelijk hebben met overvolle klassen en takenpakketten die er niet om liegen. Toch is het mijns inziens aan alle opvoeders  en zeker scholen om een omgeving te creëren waarin de behoeften en leervoorkeuren van ieder  kind centraal staan zodat het aanwezige potentieel volledig wordt ontplooit. 

Dit vraagt om een andere benadering en een nieuwe manier waarop wij kijken naar leren, kinderen en de wijze waarop kinderen worden begeleid en gemotiveerd. Als je namelijk vertrekt vanuit wat het kind goed kan, als het kind kan en mag werken vanuit wat hij graag doet en zich kan en mag ontwikkelen vanuit zijn passies en interesses, dan zal dat automatisch leiden tot grotere betrokkenheid, betere resultaten en gelukkige kinderen (en ouders)!

En is dat nou niet net wat wij allemaal willen?

Voor meer tips & tricks schrijf jij je nu in voor mijn gratis E-Course

Wil je een persoonlijk advies voor een van mijn producten? Stuur me gerust je vraag via Whatsapp!

Ik ben heel benieuwd wat jouw visie is op de toekomst van ons onderwijs, zeker vanuit de individuele behoeften en talenten van kinderen en ik zie jouw inspirerende reactie graag tegemoet onder dit blog!

Categorie: HSP en School, HSP alle categorieën, HSP en Hoogbegaafdheid, HSP en Opvoeding Tags: breinmeditaties, de piekerballon, de regenboogtrap, hooggevoeligheid en autisme, hoogsensitief, hoogsensitief kind, hoogsensitief kind en school, hoogsensitieve kind, hoogsensitieve kinderen, hoogsensitiviteit, hsp, hsp en school, intelligentie, labels en hooggevoeligheid, leren, magneethart, meervoudige intelligenties, onderpresteren, piekerballon, regenboogtrap, talent, talenten

Passend onderwijs voor mijn hoogbegaafde onderpresteerder

18 juli 2019 Door Sabrina van Dijk

Als je niet tot bloei komt

Daar kwam ie dan aanlopen op zijn laatste kijkdag gisteren, na 4 weken fulltime wennen op De Ruimte, de Democratische School in Soest…mijn intense, hoogsensitieve en hoogbegaafde oudste zoon met zijn vele talenten die op zijn oude school niet de ruimte of de begeleiding kregen om tot volledige bloei te kunnen komen…

passend onderwijs hoogbegaafdheid

Na kortdaad optreden van mij om uitval van school te voorkomen reed ik 6 weken geleden, op donderdagmiddag om 13.00 uur (ja ik weet het nog exact;-) op de bonnefooi van Loosdrecht naar Soest voor een spontaan SOS gesprek want ik was na 1,5 jaar touwtrekken met school het kastje en het muurtje behoorlijk beu.

[Lees meer…]

Categorie: HSP en Hoogbegaafdheid, HSP en School Tags: democratisch onderwijs, hb, hoogbegaafd, hoogbegaafdheid, hooggevoelig, passend onderwijs

Volgende »

Cursus Hoogsensitief Opvoeden

gratis cursus hoogsensitief opvoeden

Dapper & Dankbaar Dagboek

Dapper en Dankbaar Dagboek

Het Dapper & Dankbaar Dagboek is een avondritueel in de vorm van een printable full colour journal dat gevoelige kinderen op speelse wijze en in korte tijd meer geluk laat ervaren. Met het dagelijks (samen) beantwoorden van slechts 4 simpele maar krachtige vragen zal je kind zich steeds meer bewust worden van de eigen talenten, de dingen die goed gaan en de focus verleggen naar blije en dankbare momenten. Dit draagt bij aan meer zelfvertrouwen en positiviteit.

De Regenboogtrap

De Regenboogtrap

Breintraining en kindermeditatie die jouw prikkelgevoelige kind leert zich te ontspannen, prikkels af te voeren en dichter bij zichzelf te blijven, zelfs als de wereld overweldigt. Resultaat is meer veerkacht, balans en innerlijke rust.

De Piekerballon

De Piekerballon

Breintraining en kindermeditatie die jouw gevoelige kind helpt zijn zorgen te verlichten en piekergedachten los te laten via een speciale loslaattechniek.

MEEST RECENTE BERICHTEN

  • Mijn gevoelig kind is mijn #1 Guru!
  • Ieder kind zijn unieke talent!
  • Passend onderwijs voor mijn hoogbegaafde onderpresteerder
  • Wat jij wilt weten over de kracht van magneten
  • Passend onderwijs voor hoogbegaafden doe je samen

CATEGORIEEN BLOGS

  • HSP & Spiritualiteit (10)
  • HSP alle categorieën (64)
  • HSP en Beelddenken (22)
  • HSP en Hoogbegaafdheid (26)
  • HSP en Magneten (14)
  • HSP en Opvoeding (47)
  • HSP en School (34)
  • HSP en Spiritualiteit (21)

Copyright © 2023 · Gevoeligkind

Op zoek naar rust & harmonie in het gezin?

Schrijf je GRATIS in voor de online cursus: 7 sleutels voor een betere begeleiding van jouw gevoelig kind!

Je ontvangt tevens periodiek mijn gratis Happy HSP Tips om je bewust op weg te helpen naar een gelukkig gevoelig gezin. Uiteraard zijn je gegevens veilig bij mij.


x
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Yes, helemaal OK