Luisterinstructies Breinmeditaties

Luisterinstucties zijn belangrijk want Oefening baart kunst!

Net als in het hele leven geldt met de breinmeditaties ook: oefening baart kunst. Hoewel de meeste kinderen bijzonder goed reageren op deze therapeutische luistertrainingen vergt het proces om aandachtig bij jezelf te zijn bij sommige gevoelige kinderen meer tijd en oefening. Zij kunnen de oefeningen saai of vreemd vinden. Daarom volgen hieronder practische tips,tricks & luisterinstructies

Weerstand

Het is niet ongewoon dat je kind weerstand kan ondervinden tijdens of na het luisteren van de breinmeditaties, of dat het emotioneel reageert. Niet alleen maakt de helende muziek en tekst veel los, je gevoelig kind heeft onbewust ook veel weggestopt en als deze onderdrukte emoties aangeraakt worden, kan dit in het begin onwennig of zelfs confronterend zijn. Je kind heeft als het ware een soort een pantser opgebouwd waar de oefening doorheen prikt…en daarmee wordt de gevoelslaag aangeraakt. Hoewel dit spannend is en veel kan losmaken is dit juist precies de bedoeling en nodig om transformatie te bewerkstelligen.

Nieuwe patronen verinnerlijken

Door de breintraining mag de disbalans die je kind ervaart geheeld gaan worden. Dat gebeurt natuurlijk niet overnacht. Door regelmatig te luisteren (liefst 21 dagen achter elkaar op vaste momenten) zal je merken dat je kind er steeds meer vertrouwd mee raakt en zal het fysiek en geestelijk steeds meer tot rust komen, ontspanning gaan ervaren en nieuwe positieve patronen verinnerlijken.

Vertrouw het proces

Schrik dus niet als je kind boos, bang of bedroefd reageert tijdens of na het beluisteren en blijf vertrouwen houden in het proces, wees geduldig en laat de uitkomst los. De oefeningen geven niet altijd direct resultaat. Net als bij het bespelen van een instrument is er tijd en geduld en ook aanmoediging nodig. Dwing je kind bij weerstand dus niet maar probeer ontspannen en speels om te gaan met wat zich aandient. Help hem door herkenning en erkenning te geven aan de gevoelens die boven te komen en de prijs stappen die hij al genomen heeft. Moedig aan op een ander moment weer samen te luisteren, volg de luisterinstructies, zodat het iedere keer een beetje makkelijker en fijner wordt.

Zorg voor een veilig en ontspannen luisterklimaat

Luisteren naar deze bijzondere oefeningen dient te gebeuren in een rustige, prikkelarme omgeving. Het kan zowel zittend als liggend beleefd worden, al naar gelang de behoeft van jouw kind maar meestal ingezet tijdens het slaapritueel. De ogen zijn bij voorkeur gesloten maar als je kind deze in het begin liever openhoudt is dat geen probleem. Laat gebeuren wat er gebeurt en geef je kind de ruimte om zich de oefening eigen te maken. Vanwege de diepe uitwerking van de oefening is rust aanbevolen na het luisteren. De meeste kinderen vallen tijdens of na het luisteren in slaap. Dit is heel normaal en wordt bevorderd door de speciale muziek.

Jouw aanwezigheid zorgt voor een gevoel van veiligheid en acceptatie dus neem echt even de tijd om je te verbinden met jouw kind als hij net start met oefenen. Eenmaal vertrouwd met de oefening kan je kind er zelfstandig naar luisteren (maar vraag dit altijd even na). Als je kind na de eerste keer weigert verder te luisteren, maak dan de afspraak er in ieder geval nog 5 keer naar te luisteren en daarna samen te onderzoeken hoe de meditaties verder ervaren worden en of er veranderingen hebben plaatsgevonden.

Bouw reflectietijd in

Mocht je kind na het luisteren nog wakker zijn, vraag dan na afloop hoe je kind de oefening heeft ervaren. Hiermee kan je kind zijn belevingen delen en hier (samen met jou) woorden aan geven zodat alles een plek kan krijgen. Alles is goed, alles mag er zijn…je kind kan hierbij geen fouten maken! Als je kind zijn ervaringen liever voor zichzelf houdt of hier een creatieve uiting aan wil geven (door het bijvoorbeeld te tekenen/kleuren waardoor het visueel en dus tastbaar wordt) dan is dat ook helemaal goed. Voor kinderen die visualiseren in het begin nog lastig vinden is het tekenen van de ervaring een mooie ondersteuning. De tekening kan bijvoorbeeld opgehangen worden op de slaapkamer als referentie aan de oefening en maakt het voor je kind makkelijker het voor zich te zien.

Luisterinstructies: Gebruik een koptelefoon

Om optimaal te kunnen profiteren van de speciale frequentie in deze breinmuziek, dient er een stereo effect te worden gecreëerd die de hersengolven vertragen naar de theta staat en zo diepe ontspanning, heling en teweegbrengt en het brein ontvankelijk maakt voor positieve suggestie. Om dit stereo effect te ervaren, raad ik je aan een koptelefoon te dragen tijdens het beluisteren van de breinmeditaties. Uiteraard kan de oefening ook via een speaker beluisterd worden, maar met een koptelefoon zal de werking pas echt optimaal zijn.

©www.gevoeligkind.nl ingesproken door Sabrina van Dijk

Product vragen? Stel je vraag via Mail of Whatsapp!

Cursus Hoogsensitief Opvoeden

Dapper & Dankbaar Dagboek

dapper en dankbaar dagboek
Het Dapper & Dankbaar Dagboek is een avondritueel in de vorm van een printable full colour journal dat gevoelige kinderen op speelse wijze en in korte tijd meer geluk laat ervaren. Met het dagelijks (samen) beantwoorden van slechts 4 simpele maar krachtige vragen zal je kind zich steeds meer bewust worden van de eigen talenten, de dingen die goed gaan en de focus verleggen naar blije en dankbare momenten. Dit draagt bij aan meer zelfvertrouwen en positiviteit.

De Regenboogtrap

De Regenboogtrap voor hoogsenitieve kinderen
Breintraining en kindermeditatie die jouw prikkelgevoelige kind leert zich te ontspannen, prikkels af te voeren en dichter bij zichzelf te blijven, zelfs als de wereld overweldigt. Resultaat is meer veerkacht, balans en innerlijke rust.

De Piekerballon

De Piekerballon gevoelig kind
Breintraining en kindermeditatie die jouw gevoelige kind helpt zijn zorgen te verlichten en piekergedachten los te laten via een speciale loslaattechniek.
Scroll naar boven