Passend onderwijs voor hoogbegaafden doe je samen

Hoogbegaafd en passend onderwijs: ‘waarom moeilijk doen als het samen kan’

Maak van leerbare & schoolbare kinderen geen thuiszitters!

Via dit herkenbare blog van collega Henriëtte Dekker van Smart-Ease wil ik ook graag aandacht vragen voor de landelijke actieweek van de thuiszitters, die bedoeld is om het aantal thuiszitters terug te dringen.

passend onderwijs voor hoogbegaafden doe je samen

Heel veel thuiszitters zijn (uitzonderlijk) hoogbegaafd en zitten (vaak getraumatiseerd en gedesillusioneerd) thuis omdat geen passend onderwijs wordt geboden, scholen/leerkrachten/instanties niet in beweging komen en de kosten zwaarder wegen dan het welzijn van de leerling.

Ik weet helaas waar ik over praat, niet alleen als HSP coach maar ook als moeder van een 10-jarige UHB zoon, die tegen een bore-out aanhikt en 1 van deze thuiszitters kan worden als niet heel snel een oplossing geboden wordt😞

De quote van Loesje waar Henriëtte in haar blog naar verwijst, staat de afgelopen maanden ook centraal in míjn zoektocht naar en gevecht voor passend onderwijs, een recht van ieder kind, dus ook van die van mij.

“Waarom moeilijk doen als het samen kan!”

Dit is exact waar het mijns inziens om draait. SÁMEN….niet persé makkelijk….maar SAMEN wordt het makkelijker!

Want niet alleen ligt er sinds januari jl. een duidelijk advies van een ECHA specialist en inmiddels uitgewerkt idee voor een onderwijsplan op maat, ook ik heb mij de afgelopen maanden laten opleiden tot HB professional zodat ik met nog meer kennis van zaken mijn zoon kan begeleiden en onze kleine dorpsschool (met slechts 80 leerlingen) waar nodig kan ondersteunen zodat we SAMEN tot een plan van aanpak kunnen komen.

SAMEN de mogelijkheden en kansen kunnen onderzoeken en starten met implementeren waar nu al mogelijk in plaats van in onmogelijkheden blijven denken waardoor de situatie verder vertraagt raakt en een kind onnodig dreigt uit te vallen.

Kansen om je te profileren als school

Want er ligt eigenlijk een prachtige kans om je te profileren als school/stichting/SWV als je out-of-the-box durft te denken en je niet verschuilt achter te weinig uren/handjes/budget…..

En geloof me lieve leerkracht, ik snap het allemaal, heb écht wel begrip voor de uitdagende taak waar veel welwillende maar nu overvraagde leerkrachten zich in het huidige onderwijssysteem voor gesteld zien….echt!

Maar waar is het begrip en de steun en stimulering voor mijn kind? En voor mij als moeder die haar kind ziet afglijden terwijl er met een aantal relatief simpele oplossingen een opmaat kan worden gemaakt waardoor hij leerbaar en schoolbaar blijft en logistieke drama’s om buiten de regio passend onderwijs te genieten kunnen worden vermeden. Om nog maar te zwijgen van de financiële aderlating als ik noodgedwongen moet switchen naar privé onderwijs ?

Denken we niet te moeilijk als het aankomt op hoogbegaafdheid?

Inspelen op de leerbehoeften van een HB-er kan soms makkelijker dan je nu misschien denkt of je altijd verteld is, dat heb ik in de HB opleiding waar diverse geïnspireerde leerkrachten van reguliere basisscholen aan deelnamen, zelf mogen ondervinden.

Het vergt echter wel dat je bereid bent om SAMEN met de kennis en adviezen van andere betrokkenen (die veelal door de ouders al op eigen kosten zijn ingevlogen) en de ouders, die tot alles bereid zijn en nu van een kastje naar een muurtje blijven lopen, met open vizier een nieuwe uitdaging durft te omarmen. Een uitdaging waarbij “learning by doing” (en dit weet ik uit eigen ervaring) de eerste stap is naar verandering.

Ik heb het nog nooit gedaan dus…

Omarm de Pippi Langkous in jezelf eens en zeg: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan! Ook als er geen budget is, ook als er nog 24 (of meer) andere kinderen in je klas jouw aandacht vergen, ook als je geen extra handjes hebt, ook als je nog niet alles weet…..

pippi langkous

Je hoeft het niet helemaal alleen te doen…ik en met mij vele andere ouders denken met je mee, staan aan je zijde, bieden je onze hulp, tijd en energie en juichen je toe, ook als het stapje voor stapje gaat….met vallen en opstaan.

Noem mij een idealist maar ik weet dat het kán, ik vind bovendien zowel als moeder en HB professional dat het móet….het welzijn, (leer)geluk en de toekomst van mijn kind en onnoemelijk veel andere begaafde kinderen staat op het spel….en alleen SAMEN kunnen we dit tij keren🙏

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven