Eerste Hulp Bij Overprikkeling: Mijn 9 tips voor minder stress bij hooggevoeligheid

Stilte voor de stormEerste hulp

Kerst is voorbij, het oude jaar is om, de ‘’rust’’ is wedergekeerd bij de HSP mama’s….of toch niet? Wekenlang fungeerden zij als bliksemafleider tijdens de “feestelijke” voorbereidingen. Gedurende Sinterklaas en de kerstdrukte hebben zij:

 • hun hoogsensitieve kinderen opgevangen en begeleid
 • ervoor gezorgd dat er zoveel mogelijk structuur was in huis en waar mogelijk ook op andere plekken
 • brandjes geblust op school
 • huilbuien en woedeaanvallen geïncasseerd
 • als vredestichter opgetreden tijdens huiselijk gekibbel
 • drukke winkels bezocht voor cadeaus en boodschappen
 • gastvrouw gespeeld, beleefd handjes geschud en geglimlacht terwijl ondertussen het huishouden en/of drukke baan ook gewoon doorliepen

Bliksemafleider onder hoogspanning

Voor een onwetend en ongetraind oog verliepen deze hectische weken redelijk moeiteloos maar onder dat exterieur van zelfbeheersing stonden deze multitaskende bliksemafleiders inmiddels onder hoogspanning! En dan hoeft er natuurlijk maar dít te gebeuren of de bom barst.

Hoe begrijpelijk en herkenbaar ook, voor je omgeving kan dit knap lastig zijn want de opgebouwde spanning komt er in een keer uit maar werd vaak niet aangekondigd. Die werd wekenlang wat weggemompeld of met een diepe zucht ondergaan, maar echt geuit…nee…

Eigen behoeften aangeven doen HSP mama’s namelijk maar zelden….Bang voor de confrontatie, de harmonie te verstoren, om niet begrepen en vooral gevoeld te worden (want laten we eerlijk zijn, die mannen begrijpen toch echt niet wat het betekent om een hoogsensitieve moeder te zijn en ondertussen alle ballen in de lucht te houden, vinden ons vaak maar emotioneel en echt luisteren is ook niet hun sterkste kant…toch;-)

Vicieuze cirkel

Doordat hoogsensitieve mama’s zich zeer goed kunnen invoelen in de behoeften van anderen en geneigd zijn deze boven die van henzelf plaatsen, loop je het risico om volledig opgebrand te raken….nergens zin in, vergeetachtig, geen energie, chronisch moe en een heel kort lontje….herkenbaar?

’S avonds als de kids EINDELIJK in bed liggen, de keuken aan de kant is, de was is de machine zit en je nog een hele lijst aan acties kunt bedenken, realiseer je je dat je eigenlijk zo moe bent dat je alleen nog maar op de bank voor de tv kan hangen (met de bekende zak chips of reep chocolade) en alsnog met de stress in je lijf en hoofd naar bed gaat…om de volgende dag weer aan dezelfde caroussel te beginnen!

Het lijkt een vicieuze cirkel en toch 1 die relatief makkelijk kan worden doorbroken door een aantal simpele ontstress rituelen in te bouwen in jouw dagelijkse routine! En dan bedoel ik echt niet dat je je hier uren per dag mee bezig moet zijn. Nee, je zult merken dat de activiteiten die je eigenlijk al (een beetje) doet al positief effect kunnen hebben op jouw gevoelige zenuwen, zeker als je jezelf het doel stelt ze op dagelijkse basis toe te passen!

Verlaag jouw stress met deze eerste hulp tips

De volgende tips kunnen als eerste hulp jouw stressniveau aanzienlijk verlagen:

 • Start met het dragen van het Gevoelig Kind Magneethart met koper

Het is mijn allereerste ontprikkeltip aan HSP moeders (en hun prikkelgevoelige kinderen) omdat de kracht van magneten en zeker dit power hart een enorm positieve werking heeft op jouw sensitieve gestel. Het helpt je goed gronden, dichter bij jezelf blijven waardoor je meer rust ervaart en legt een soort power bubble om jouw natuurlijk aardmagnetisch vel (ook wel aura genoemd). Daarnaast helpt dit hart je als je hormonale ongemakken ervaart. Meer weten over dit bijzondere sieraad? Klik hier!

 • Focus op je ademhaling

Als je stress hebt, bereidt je lichaam zich voor op vechten of vluchten. Je hartslag en ademhaling gaan sneller en je gaat ademhalen via de borst. Tegenwoordig hoeft je lichaam zich echter niet meer op te maken om te vechten of vluchten en zit de stress meestal in ons hoofd. De reactie van je lichaam is dus niet gepast en werkt contra-productief. Je ervaart dus juist meer stress! Als je de controle over je ademhaling verliest kun je zelfs gaan  hyperventileren.

Je kunt de stressopbouw voorkomen door bewust via je buik te gaan ademen.  Doordat je je buik uitzet tijdens de ademhaling, kan het middenrif goed naar beneden zakken en kunnen je longen zich optimaal vullen met zuurstof. Je lichaam associeert deze manier van ademhalen met rust en ontspanning. Check dus meermaals per dag of je nog wel vanuit je buik ademt!

 • Beweeg

Het is een open deur misschien, maar bewegen zorgt ervoor dat er een stofje in je hersenen wordt aangemaakt dat fungeert als natuurlijk anti-depressivum en de spanning van je spieren verlaagt waardoor je ontspant (te lange spierspanning kan voor lichamelijke klachten zorgen).

Door te bewegen (je hoeft echt niet meteen een marathon te gaan lopen) bijvoorbeeld op en neer te springen, de muziek aanzetten en even lekker dansen of een paar keer de trap op en neer te rennen (waardoor je ook weer goed geaard bent en weer in je lichaam zit!) worden tevens  de negatieve, psychische effecten van stress tegengegaan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 37% van de personen die in perioden van grote stress minder lichamelijke beweging kregen meer psychische klachten ontwikkelden!

 • Eet gezond en gevarieerd

Probeer meerdere keren per dag tijd in te ruimen voor een gezonde maaltijd met (liefst) biologische groenten en fruit. Zorg voor voldoende omega-3 vetzuren (olijfolie, lijnzaadolie, vette vis etc.), vermijd een teveel aan gluten (slecht voor je darmen) en geraffineerde suikers (gif) en vul aan met probiotica (voor een optimale darmflora), hoogwaardige en uitgebalanceerde multi-vitaminen en mineralen van bijv. Solgar (ter broodnodige aanvulling van de voeding) of het ondersteunende natuurproduct LTO3 (waar veel hoogsensitieven baat bij hebben) van Smartvital .

Veel hoogsensitieve personen blijken overigens chronisch moe en daar zou een tekort aan de super vitamine B12, die zo essentieel is voor het goed functioneren van lichaam en geest, wel eens de oorzaak van kunnen zijn. Andere klachten die kunnen optreden bij een gebrek aan vitamine B12 zijn  falende afweer, optreden van allergieën, auto-immuunziekten, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, leerproblemen,  ADHD en autisme, depressie etc.  Ook bij hoogsensitieve kinderen kan dit de missing link zijn, dus als je deze klachten detecteert, laat het bloed dan eens onderzoeken bij je huisarts en bezoek een goed homeopatisch/orthomoluculair arts voor een gedegen advies.

 •  Breng tijd door in de natuur

Door lekker de natuur in te gaan (bos, hei, strand) kun je ook op een natuurlijke manier voor stress reductie zorgen. Onderzoek wijst uit dat het stresshormoon cortisol aanzienlijk lager is bij personen die dichtbij of in gebieden wonen met veel groen! Wist je dat zelfs 5 minuten in de natuur het stressniveau aanzienlijk omlaag brengt en bovendien goed is voor je humeur?!

 •  Doe dingen waar je blij van wordt

Zoek een hobby of sport waar je echt plezier aan beleeft en waarmee je ook echt wat ME-time creëert…dat heb je nodig als drukbezette en gevoelige moeder! Een hobby zorgt ervoor dat je even je zinnen kunt verzetten en draagt bij aan meer plezier in je leven!

 • Denk positief

Hoewel HSP-ers nogal eens de neiging hebben het leven van een wat grijzige kant te benaderen, is een positieve houding een state-of-mind(fulness) die aan te leren valt en ervoor kan zorgen dat je meer plezier en gezondheid ervaart omdat optimistische personen nu eenmaal beter om kunnen gaan met stress en meer open staan voor kansen om positieve ervaringen op te doen. Maak  bijvoorbeeld eens een lijst met alle dingen waar je dankbaar voor bent en spreek met jezelf af dat je stopt met negatieve gedachten of jezelf naar beneden te halen!

 •  Blijf verbonden

Eenzaamheid kan ook een grote bron van stress zijn, dus vergeet als hoogsensitieve mama, naast je drukke baan en/of het zorgen voor de kinderen, niet af en toe ook contact te onderhouden met andere mensen. Een valkuil is je af te zonderen en te veel tijd alleen door te brengen. Mocht je nog een gaatje in je agenda hebben doe dan die cursus of workshop die je al zo lang wilde doen, ga vrijwilligerswerk doen of trakteer jezelf op een kopje koffie in de stad met een vriendin die je al veel te lang niet hebt gezien. Op die manier blijf je verbonden in contact met je omgeving, maar vooral ook met jezelf!

En natuurlijk is het ook heel belangrijk om je verbonden te blijven voelen met je partner, ook als die jou soms niet begrijpt of reageert zoals jij zou willen en samen tot een actieplan te komen als jouw behoeften in het gedrang dreigen te komen. Neem dus regelmatig de tijd voor een feedback sessie, zorg voor oppas en plan een avondje uit in met zijn 2-en of regel een weekend weg. Het is maar al te makkelijk om in alle hectiek en stress van het gezinsleven elkaar kwijt te raken.

 • Neem even pauze, mediteer of doe een dutje

Pak even 10 minuten om ergens rustig te zitten of liggen en blok de chaos die zich zo makkelijk ophoopt in je hoofd waardoor je onrustig wordt! Negeer het stemmetje dat zegt dat je nog zoveel moet doen door in een prikkelarme omgeving tot rust komen en bijv. tot 100 tellen en weer terug. Klinkt simpel, maar pas door het te doen, zul je ervaren dat het stemmetje in je hoofd even niets anders kan dan stoppen met praten…..en dat voelt errug prettig;-)

Ben je al bekend met meditatie, yoga of mindfulness, helemaal top…..ruim er tijd voor in om het ook echt te doen! En natuurlijk kan een power nap, een uurtje langer uitslapen (als het je gegund is;-) of juist vroeger naar bed gaan ook wonderen verrichten, zeker voor een hoogsensitief persoon, want die hebben aantoonbaar meer slaap nodig! Dus niet alsnog je hele actielijst in huis willen afwerken, maar bewust jezelf wat extra slaap cadeau doen…..die lijst loopt niet weg!

Doe wat werkt voor jou!

Uiteraard is de beste anti-stress tip diegene die werkt voor jóu! Gezond eten, de juiste vitaminen, bewegen, genoeg slaap, meditatie en ook healing zijn hele goede manieren, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer! Kies uit bovenstaande tips degenen die je het meest aanspreken en als je geen enkele verbetering merkt, probeer dan een ander net zo lang tot je vindt wat bij jou past of zoek iemand die jou erbij kan helpen.

Heb je meer vragen over HSP en wil je meer weten hoe ik je kan helpen? Stuur je vraag gerust via een Whatsapp!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven