Oefening baart kunst
Net als in het hele leven geldt met de breinmeditaties ook: oefening baart kunst. Het brein heeft minimaal 21 dagen nodig om een nieuwe gewoonte aan te leren en nieuwe patronen te verinnerlijken. Daarna wordt het steeds makkelijker.
Verwacht dus niet dat je kind na een paar keer luisteren direct alle tafels zal kunnen opnoemen. Leg de lat niet te hoog…dit levert enkel stress op. Het brein leert door herhaling en om de beste resultaten te krijgen is het dus van belang om minimaal 1 keer per dag te luisteren gedurende 3 weken (maar vaker mag zeker als je kind dit ook wil). Daarna adviseer ik je iedere week een ”onderhoudsbeurt” van minimaal 2 a 3 keer luisteren (maar vaker mag natuurlijk ook indien dit nodig blijkt) om het geleerde goed te laten beklijven.
Je kan je op speelse wijze, (nadat je kind een week heeft geluisterd), de tafels tussendoor mondeling toetsen. Zo kom je erachter welke tafels goed gaan en hoeveel oefening er nog nodig is. Leg hier niet te veel druk op…het is ten slotte niet de bedoeling dat je kind extra tafelstress ervaart;-) Beperk ook het aantal tafels dat je toetst. Doe iedere dag 1 tafel en kijk hoe vlot dit gaat en prijs alle stappen die je kind zet.
Vertrouw het proces
Blijf vertrouwen houden in het leerproces, wees geduldig en laat de uitkomst los. Net als bij het bespelen van een instrument is er tijd en geduld en soms ook aanmoediging nodig. Door speels en creatief om te gaan met wat zich aandient en te blijven benadrukken dat je kind enkel hoeft te luisteren en niks fout kan doen, mag er in volle rust ontspannen worden. Laat het brein zijn werk doen. Naast het dagelijks luisteren staat niks je in de weg om tussendoor ook op andere leuke manieren die aansluiten bij de beleving van je kind extra te oefenen (d.m.v. tafel app op tablet, spelletjes, liedjes etc.).
Zorg voor een veilig en ontspannen luisterklimaat
Luisteren naar deze bijzondere oefening dient te gebeuren in een rustige, prikkelarme omgeving. Het kan zowel zittend als liggend beleefd worden, al naar gelang de behoefte van jouw kind, maar ik adviseer je de breintraining minstens 1 keer per dag vóór het slapen in te zetten omdat het brein ook ’s nachts leert en op die manier met de vers ingebrachte informatie aan de slag gaat. Natuurlijk kan het ook nog gedurende de dag beluisterd worden. De ogen zijn tijdens het luisteren bij voorkeur gesloten maar als je kind deze in het begin liever openhoudt is dat geen enkel probleem. Laat gebeuren wat er gebeurt en geef je kind de ruimte om zich de oefening eigen te maken. Vanwege de diepe uitwerking van de breinmuziek is rust aanbevolen na het luisteren.
NB: De meeste kinderen vallen na het luisteren in slaap. Dit is heel normaal en wordt bevorderd door de speciale breinmuziek die een diep ontspannen werking heeft op de hersenen.
Jouw aanwezigheid zorgt voor een gevoel van veiligheid en acceptatie dus neem even de tijd om je te verbinden met jouw kind als hij net start met oefenen. Blijf er dus gerust even bij als je kind aangeeft dit fijn te vinden. Eenmaal vertrouwd met de oefening kan je kind er zelfstandig naar luisteren (vraag dit even na).
Luister met koptelefoon
Om optimaal te kunnen profiteren van de speciale binaural beat in deze breinmuziek, dient er een stereo effect te worden gecreëerd die de hersengolven vertragen naar de theta staat en zo diepe ontspanning en ontvankelijkheid teweegbrengt en het brein in staat stelt nieuwe informatie tot zich te nemen. Om dit stereo effect te ervaren, raad ik je aan een koptelefoon te dragen tijdens het beluisteren van de breinmeditatie. Uiteraard kan de oefening ook via een speaker beluisterd worden, maar met een koptelefoon zal de werking pas echt optimaal zijn. Omdat veiligheid voor alles gaat, adviseer ik je zodra de oefening is afgelopen de koptelefoon bij je kind af te zetten.