Emoties reguleren van het hoogsensitieve kind

Zit jouw hoogsensitieve kind lekker in zijn vel?

Emoties regulerenemoties hooggevoelig kind

Wist je dat jouw kind tot 21 jaar zijn emoties niet zelf kan reguleren? Als ik dit aan ouders vertel reageren ze vol ongeloof, maar het is echt waar!

Je hebt dus nog een heel lange weg te gaan en daarom is het heel belangrijk dat jij je kind voorleeft hoe je dit doet….zodat je kind op een ontspannen manier mag leren hoe hij kan omgaan met zijn, soms heftige, emoties en deze een plek kan geven.

Op die manier creeer je een emotioneel intelligent kind en daar heeft hij de rest van zijn leven iets aan!

Best lastig, want jouw hoogsensitieve kind ervaart soms een achtbaan van emoties die voortkomen uit allerlei gevoelens.

En vaak zijn dat geen blije gevoelens en dan kunnen we ons opmaken voor een uitbarsting (vechtgedrag) of een teruggetrokken kind dat niks meer zegt (vluchtgedrag). En als je zelf ook hoogsensitief bent en het dus ook lastig vindt om hiermee om te gaan, dan zit je soms met je handen in het haar. Hoe buig je dat om?

Lekker in je vel

12919745 1157582297615899 3057017807854226209 nNou bijvoorbeeld met het ”Lekker-in-je-vel-spel”! Met deze EQ coachingkaartjes, die je heel goed thuis kunt gebruiken, kan je jouw gevoelig kind helpen zijn emoties te herkennen en benoemen.

Het spelen van dit spel zorgt voor:

  • inzicht in zijn gevoelens en emoties
  • uitbreiding van zijn emotionele woordenschat
  • positief leren denken en dat zorgt op zijn beurt weer voor positieve gevoelens

En dat is precies wat je wilt natuurlijk, want vanuit die positieve gevoelens ontstaat weer positief gedrag en dat heeft als gevolg dat zowel jij als je kind veel meer rust en harmonie ervaren.

Alles mag er zijn

Want niet alleen begrijpt jouw hoogsensitieve kind zichzelf hierdoor zoveel beter (hij mag tenslotte voelen wat hij voelt maar kan hier nu ook handen en voeten aan geven), ook jij krijgt veel meer begrip en compassie voor het gedrag dat voortvloeit uit zijn onstuimige emoties. En misschien leer je er zelf ook nog wat van;-)

Trouwens het gaat niet alleen om lastige gevoelens, ook positieve gevoelens krijgen de ruimte in dit spel…want ook die zijn juist heel belangrijk om te herkennen…zodat je samen met je kind vaker bewust kunt doen waar je kind vrolijk, sterk, geduldig van wordt etc….het stilstaan bij deze fijne emoties zorgt ervoor dat er een stofje in je hersenen wordt aangemaakt dat past bij dit gevoel. Hierdoor gaat je kind zich spelenderwijs prettiger voelen 🙂

Voor jou als ouder is dit leuke spel (wat ik zelf ook regelmatig gebruik voor en met mijn eigen gevoelige en intense zoon) bovendien een creatieve activiteit die zorgt voor meer verbinding en een gevoel van vertrouwen en begrip. Mooi toch?!

Meer info vind je hier. Laat je het mij weten wat je ervaringen zijn als je het aanschaft? Ben heel benieuwd:-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven